Gyerek

Így kezeld a megfázás vagy influenza okozta száraz köhögést

A nátha és az influenza is hasonló, száraz, krákogó köhögést okozhat a kicsiknél. A köhögés mellett gyakori panaszok az orrfolyás vagy orrdugulás, illetve a torokfájás, és ha súlyosabb a vírus, a felgyűlt nyálka miatt hurutosabbra is válthat a köhögés.
2018. Március 08.
Így kezeld a megfázás vagy influenza okozta száraz köhögést

Mi okozza a száraz köhögést?

Ha a kicsi belázasodik, érdemes kikérni az orvos tanácsát a megfelelő lázcsillapításra, de a száraz köhögést akár otthon is kezelhetjük. A száraz köhögés nem jár együtt nyálkatermeléssel, és általában az oka az, hogy valamilyen felgyűlt, idegen anyagot el tudjunk távolítani a tüdőből vagy torokból: ezek lehetnek a kórokozók is, amelyek ilyenkor irritálják a légutakat és gyulladást is okozhatnak. A száraz köhögés okozhat fájó, kaparó, de akár csiklandozó érzést is a torokban, amitől a baba nyűgös lehet, és ez az éjszakai alvását is megzavarhatja. Ha nem megfelelő a szoba levegője – túl meleg, túl száraz -, akár az is ronthat a köhögésen.

Hogy enyhíthető a száraz köhögés?

Köhögéscsillapítót és köptetőt csak akkor adjunk a kicsinek, ha az orvos javasolja, főként mivel több olyan gyógyszer van közöttük, amit 3-4 éves kor alatti gyermekeknek nem adhatunk. Van azonban néhány otthoni módszer is, amivel enyhíthetünk gyermekünk köhögésén.

Megfelelő folyadékbevitel

Az influenza és a nátha kezelésénél is általános orvosi tanács a bő folyadékfogyasztás, amely a köhögés csillapítására is szolgál. A víz és a hideg tea segít abban, hogy ne vastagodjon meg a nyálkaréteg, míg a meleg italok a gyulladás, az irritációt és a fájdalmat enyhítik.

Párás levegő

A száraz levegő akár ronthat is a kicsi köhögésén, ezért érdemes időnként nagyjából negyed órára párás helyiségbe vinni, amely segíti a könnyebb légzést. Erre a legjobb módszer, ha megnyitjuk a fürdőben a melegvizet, és hagyjuk megtelni a helyiséget gőzzel, ezután pedig beülünk ide a gyermekünkkel. A szobába ha tehetjük, érdemes beszerezni egy hideg párásító készüléket, hogy ne legyen száraz a helyiség levegője.

Hideg levegő

A száraz köhögésen néha a hideg levegő tud a leginkább enyhíteni, ezért érdemes rendszeresen szellőztetni a szobában, súlyosabb köhögés esetén pedig akár 10 percre kimenni a kicsivel a friss levegőre – ebben az esetben természetesen öltöztessük fel jó melegen. A hideg levegő segít levinni a gyulladás okozta duzzanatot a torokban, így csillapítja a száraz köhögést.

Mikor keressük fel e gyermekorvost?

Mivel a száraz köhögés hátterében a legtöbb esetben influenza vagy egyéb légúti fertőzést okozó vírus áll, ezért az antibiotikumos kúra nem fog segíteni. A tünetek akár két hétig is elhúzódhatnak, ezért a legfontosabb ezeknek a csillapítása. Ha a száraz köhögés hurutosra vált, esetleg a köhögés magas lázzal társul, feltétlenül keressük fel a gyerekorvost, mert akár komolyabb gyulladásos betegség is lehet a vírus szövődménye, mint a hörghurut vagy a tüdőgyulladás.

(Cikk forrása)

Kapcsolódó cikkeink köhögés témában: