Gyerek

Így hat a gyerek szervezetére a rendszeres gyorséttermi kaja

Egyszer-egyszer nem ördögtől való a gyorséttermi menü, de rendszert semmiképp ne csináljatok belőle.
2022. Június 29.
Fotó: Getty

Néha könnyebb nem főzni, mint rendelni egy hamburgert vagy beugrani valamelyik gyorsétterembe a gyerekeknek szánt menüért és a sült krumplit is imádja a legtöbb gyerek. Amíg erre csak ritkán kerül sor, nincs is miért aggódnod, ha viszont gyermeked rendszeresen gyorséttermi ételeket eszik, akkor ez történik a szervezetében.

Német kutatók kimutatták, hogy azoknál a gyerekeknél, akik hetente háromnál több hamburgert esznek, jelentősen megnövekszik az asztma és nehézlégzés esélye. Az Ulmi Egyetem tudósai azt is megjegyezték, hogy a zöldségben, gyümölcsben, valamint halban gazdag étrend csökkenti a fulladásos rohamok esélyét.

Az Ohio State University kutatása pedig azt vizsgálta, hogyan hat a gyorsétkezdékre alapuló étrend a gyerekek iskolai teljesítményére. Kiderült, hogy akik hetente legalább négyszer ettek gyorskaját, azok 20 százalékkal rosszabbul teljesítettek az olvasási, matematikai és természettudományi teszteken. Azon gyerekek eredményei, akik heti 1-3-szor fogyasztottak gyorséttermi ételt, nagyjából úgy teljesítettek, mint a rendszeresen egészségesen étkező társaik, viszont matematikából jelentősen elmaradtak tőlük.

A Nutrition Today néhány évvel ezelőtt pedig arra jutott, hogy  a legtöbb étteremlánc gyerekmenüire ráférne egy egészségügyi reform, mivel túl sok kalóriát tartalmaznak. Ebben elsősorban a sült krumpli a ludas. A túlzott kalóriabevitel pedig elhízáshoz vezethet. Persze, senkinek nem az a célja, hogy a gyermekét folyamatosan ilyesmivel táplálja, de azért nem árt, ha a tudomány ezt konkrétumokkal is alátámasztja.