Gyerek

Így gyógyíts mézzel!

A méz sokak fejében még mindig a mézeskalács kötelező kellékeként, vagy alternatív édesítőformaként él. Pedig a mézzel gyógyítani és betegséget megelőzni is lehet!
2016. Január 26.

Gyógyító méz

Kevesen tudják, de az ember már az ókor előtt is ismerte és fogyasztotta a mézet. Ennek egyik bizonyítéka egy több mint tizenhatezer éves spanyolországi sziklarajz, amely egy lépes mézet gyűjtögető embert ábrázol. De említést tesznek róla az Ószövetségben is, részletesen írnak a méhek tartásáról, és a méz begyűjtésének folyamatáról.

Ízesítéstől a gyógyításig

Magyarország területén már a honfoglalás előtti időszakban is foglalkoztak méhészettel az itt élő népcsoportok. A bevonuló magyarok eltanulták és folytatták ezt a mesterséget. A mézből aztán készült mézeskalács, mézbor, mézsör, sőt az ipari cukorgyártás beindulása előtt ez volt az egyetlen édesítőszer. Ahogy egyre jobban megismerték a méz tulajdonságait, úgy tudták egyre több célra felhasználni. Az eleinte csupán csak csemegének tekintett mézből fontos táplálék, végül pedig gyógytermék vált. De mégis mi minden van a mézben és mire tudjuk használni a házi gyógyítás során?

Mi van benne?

A méz magas szénhidrát tartalmának köszönhetően a leghatékonyabb természetes energiaforrás, ami ráadásul rendkívül gyorsan, közvetlenül a bélből szívódik fel, így kíméli a májat és a hasnyálmirigyet. A méz szénhidráttartalma körülbelül 80-85 százalék, amit a benne lévő gyümölcs- és szőlőcukor tesz ki. Ezenkívül tartalmaz még fehérjéket, különböző szerves anyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és természetes antibiotikumokat.

Jó tudni, hogy minél sötétebb a méz színe, annál több ásványi anyag található benne, ráadásul az emberi szervezet számára szükséges, 24 ásványi anyagból 22 jelen van a mézben. A mézben sokféle vitamin megtalálható (B1, B2, B5, B6, C, M, P), ám mennyiségük meg sem közelíti a friss gyümölcsök vitamintartalmát.

Sajátossága ellenben, hogy vitamintartalmából a tárolás során sem veszít, akár hét éven át is megőrzi vitaminjait. Ugyanakkor nem árt tudni, hogy gyógyhatása csak a jól kezelt méznek van, amely ellenőrzött forrásból származik, természetes eredetű, nem melegített, és nem manipulált. Ezért Te is olyan helyről szerezz be mézet, amiben maximálisan megbízol!

Gyógyíts mézzel!

A méz jótékony hatásairól, és gyógyító erejéről rengeteg hasznos cikket találni az interneten. Azt azonban fontos megemlíteni, hogy attól függően, hogy a méz milyen növényből készült, egészségtani hatásai is változnak. A leggyakoribb mézfajtákat az alábbi betegségek ellen vetheted be:

– akácméz: emésztési panaszokra, erős köhögés ellen;

– hársméz: álmatlanságra, hörghurut ellen, görcsoldó hatású;

– mentaméz: puffadás és epegörcs ellen, fájdalomcsillapító hatású, javítja az emésztést;

– gesztenyeméz: étvágytalanságra, visszértágulatok csökkentésére, vérszegénységre és fürdővízbe téve a nemi szervek gyulladása ellen;

– eukaliptuszméz: légúti panaszok ellen, féreghajtó hatású;

– fenyőméz: húgyúti gyulladások ellen, vízhajtó hatású;

– aranyvesszőméz (szolidágóméz): görcsoldó, segíti az emésztést;

– pohánkaméz (hajdinaméz): csökkenti a gyerekek növekedési fájdalmát, segíti a bőrképződést, szívproblémákra is ajánlott;

– repceméz: vérszegénységre, gyomorsavtúltengésre;

– édesharmatméz (mézharmatméz): jót tesz az immunrendszernek, az állóképességnek, az emésztésnek, javasolt – vérszegénység esetén;

– levendulaméz: sebek kezelésére, álmatlanságra, vesepanaszokra, bélférgesség ellen;

– medvehagymaméz: értisztító, méregtelenítő;

– facéliaméz (mézontófűméz): szív és érrendszeri betegségekre;

– selyemkóróméz (vaddohányméz): gyulladás-csökkentő;

– propoliszos méz: méregtelenít, csökkenti a koleszterinszintet, jó túlhajszoltságra, javítja a fizikai erőnlétet

Sütés-főzéshez használj vegyes virágmézet!

Gyerekbarát-e a méz?

A méz fontos táplálékunk és az egyik legjobb természetes immunerősítőnk, de főként a felnőttek táplálkozásában fejti ki jótékony hatását. A babák fejletlen emésztőrendszerének és immunrendszerének gondot okozhatnak. Ez kiválthat étvágytalanságot vagy székrekedést, valamint a spóráknak köszönhetően akár tüdőgyulladást is. Éppen ezért a legtöbb gyerekorvos egy évesnél fiatalabb babáknál nem javasolja a méz fogyasztását. Mielőtt elkezdenéd a babád ételeit, italait mézzel ízesíteni, mindenképp konzultálj a védőnőtökkel.

Kapcsolódó cikkeink: