Gyerek

Így éreztesd vele, hogy különleges

Szülőként gyakran érezhetjük, hogy az életünk egy végtelen zsonglőrködés, főként, ha megpróbáljuk megosztani az időnket és a figyelmünket a gyerekeink között.
2018. Április 03.

Ez nem könnyű feladat. A gyermekednek fontos, hogy különlegesebbnek érezze magát a testvéreinél, hogy ki tudja alakítani a megfelelő önértékelését, önbecsülését a jövőben. Laura Kauffman, a kaliforniai Menlo Park pszichológusa szerint, ha ugyanis a gyerek nem érzi úgy, hogy nagyon különleges a szülei szemében, az a későbbi életére is kihatással lehet. “Ezek a gyerekek kevésbé hajlamosak a szabálykövetésre, és szüleik figyelmét kevésbé pozitív módon próbálják majd megragadni: például a testvérekkel való veszekedéssel, verekedéssel, vagy problémás magatartással az iskolában” – magyarázta a szakember.

Véleménye szerint szülőként a célunk az, hogy feltétlen szeretetet és figyelmet közvetítsünk a gyermekeink felé, természetesen világos korlátokkal, határokkal, amelyek lehetővé teszik számukra annak az elviselését, ha a figyelmünk elkerülhetetlen okokból egy időre éppen nem rájuk irányul. Ez segít nekik abban is, hogy megtanulják, mikor tudjuk a teljes figyelmünket nekik szentelni, és mikor kell ezen osztozniuk másokkal is.

Ez nem tűnik túl egyszerű feladatnak, de határozottan megéri a fáradozást. Mutatunk most 6 trükköt arra, hogyan éreztethetjük a gyermekünkkel azt, hogy mennyire különleges a számunkra.

Tippek, hogy különlegesnek érezze magát a gyermekünk

Vegyük fel a szemkontaktust!

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a gyermekünk úgy gondolja, hogy figyelünk rá, miközben mi hallgatjuk, amit mond, de közben éppen egy munkahelyi emailt írunk, azonban ha nem nézünk rá, úgy fogja érezni, hogy őt csak második helyre soroljuk. Ezért ha a legközelebb beszélni szeretne velünk, tegyünk félre mindent, hagyjuk abba egy időre, amit éppen csinálunk, vegyük fel vele a szemkontaktust és irányítsuk rá a teljes figyelmünket. A beszélgetés közben érdemes feltenni neki néhány kérdést, amelyből leszűrheti, hogy hallgatjuk amit mond és jelen vagyunk. Ha halaszthatatlan dolgunk van, ami miatt csak megosztva tudnánk rá figyelni, ezt inkább jelezzük neki, és beszéljük meg vele, mikor tudjuk meghallgatni.

Töltsünk időt együtt minden nap!

Minden nap adjunk magunknak és a gyermekünknek olyan időt, amit együtt tölthetünk anélkül, hogy azt bármi egyéb megszakíthatná. Nem kell túl nagy dologra gondolni, még napi 10-15 perc is jobb, mint a semmi. Beszéljük meg a gyermekünkkel, mit szeretne csinálni, és kapcsoljuk ki erre az időre a telefonunkat, zárjuk ki a külvilágot is.

Kérdezzünk!

Az érdeklődő, gondoskodó kérdések is tökéletesek arra, hogy a gyermekünk érezze, foglalkozunk vele, rá figyelünk. Lépjünk túl a megszokott “Mi történt az óvodában/iskolában?” kérdésnél, és ennél specifikusabb dologgal álljunk elő: például érdeklődjünk arról, mi volt a kedvenc műsorukban, vagy mit csináltak a barátaikkal aznap.

Teremtsünk saját hagyományokat!

A saját szokások, hagyományok remek lehetőséget adnak arra, hogy minőségi időt tölthessünk együtt gyermekünkkel, és hogy szép, tartós emlékeink legyenek. Ilyen szokás lehet az, hogy például minden vasárnap reggel különlegesebb reggelit készítünk a családnak, amit együtt költünk el, vagy ha havi egy napot kijelölünk arra, amikor a gyermekünk kedvenc időtöltésével foglalkozunk. Már akár az is működhet, ha mindig magunkkal visszük a gyermekünket, ha például fodrászhoz megyünk, hogy utána még elmenjünk vele valahova, szórakozzunk egy kicsit együtt. Ezek a hagyományok a legjobb módok arra, hogy megteremtsük a különleges szülő-gyermek kapcsolatot.

Mutassuk ki az érzéseinket!

Egy puszi reggel, amikor először találkoztok, egy ölelés este, lefekvés előtt, mind olyan apróságok, amelyekkel kimutathatjuk a gyermekünknek, hogy szeretjük őt. Ha pedig nem éppen ölelgetős típusú a családunk? Akkor legyen minden gyermekünkkel egy közös, speciális kézfogásunk, pacsizásunk, vagy akár egy vicces köszönésünk, amelyek mind a törődésünkről árulkodnak.

Érdeklődjünk az iránt, ami őket is érdekli!

Persze, valószínűleg mi magunk nem leszünk annyira izgatottak a legújabb gyűjthető játékok iránt, mint ők, de érdeklődni az iránt, ami iránt a gyermekünk is érdeklődik, remek módja annak, hogy kimutassunk a szeretetünket és törődésünket. Hallgassuk figyelemmel, amint a kedvenc építőjátékáról magyaráz, és segítsünk neki, hogy a hobbija elérhető legyen a számára. Ha a gyermekünk kedvenc dolgai iránt mi is érdeklődünk, az nem csak arról biztosítja őket, hogy támogatjuk, hanem elég fontosnak érzik majd magukat ahhoz, hogy értékes időt töltsünk velük.

Forrás: parents.com

Ez is érdekelhet: