Gyerek

Hulladék papírból épít miniatűr stadionokat a kisfiú, akinek nincs pénze legóra

Djodjo története is azt mutatja, nem kell drágán vett játék, ha egy gyerek kellően találékony.
2022. Február 24.

Miniatűr stadionokat építa kongói Djodjo. A kisfiú szülei szegények, így nincs pénzük legóra, ezért Djodjo becenevű Joskiam Mampuya karton, ragasztó, műanyag és festék segítségével épít. Nem focista akar lenni, hanem építész.

A mamme.it beszámolója szerint Djodjo leghőbb vágya: hogy “azzá a kongóivá váljon, aki nagy dolgokat csinál”. A 14 éves fiúnak négy kisebb testvére van, szabadidejének nagy részét építészet tanulmányozására és miniatűr stadionok építésére fordítja.

Az apró stadionok mellett házakat és egyéb épületeket is készít, próbálja lemásolni a világ építészeti remekeit.

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint a gyermekkori kreativitás előrejelzi a felnőttkori gazdasági sikert. Dr. Victoria Prowse, a Purdue Egyetem közgazdasági docense arra jutott, hogy a kreativitás számítógéppel nehezen pótolható készség, és arra sincs recept, hogyan legyünk kreatívak. Gyakran már korai életkorban megmutatkozik a kreativitás, de fejleszthető gyermek- és felnőttkorban egyaránt.

Prowse azt a kérdést teszi fel, hogy egy ennyire megfoghatatlan, amorf készség kifizetődő-e gazdaságilag? A bizonyítékok alapján szerinte igen.