Gyerek

Hogyan lehetsz hatékony hallgatósága a gyermekednek?

Szülőként csábító lehet a gyermek helyett megoldani a problémáit, azonban ez ártalmas is lehet. Következzen néhány tipp, hogyan lehetsz helyette jobb hallgatósága a gyermekednek.
2020. Október 30.
Hogyan lehetsz hatékony hallgatósága a gyermekednek? (Fotó: Getty Images)

A Parents.com szerzője, Heather Osterman-Davis cikkében egy saját példát felidézve elmondta, hogy kislányával kitaláltak egy módszert, a “Meghallgatós beszélgetéseket”, hogy ezzel küzdje le azt a hajlamát, hogy gyermeke érzéseire azonnal problémamegoldóként reagáljon ahelyett, hogy valóban hatékony hallgatóság lenne. Amíg a hatékony hallgatást beépíti a mindennapjaiba, addig kislányától néha szüksége van az emlékeztetésre, hogy melyik beszélgetés legyen “Meghallgatós beszélgetés”.

Dr. Laura Markham, klinikai szakpszichológus, a Peaceful Parent, Happy Child (Békés szülő, boldog gyermek) című könyv szerzője elmondta, hogy ez egy jellemző dolog a szülőkre. “Amint a gyermek boldogtalanságát fejezi ki, ez arra készteti a szülőt, hogy megpróbálja orvosolni a problémát, ezért ahelyett, hogy meghallgatná a gyereket, elkezd helyette megoldásokat ajánlani” – magyarázta Dr. Markham. Azonban ez visszaüthet, mert amikor a szülő elkezdi megoldani a gyermeke problémáját, anélkül, hogy meghallgatná, a gyerek frusztrált lehet, úgy érezheti, nem figyelnek rá, és gyakran maradhat a számára megfelelő megoldás nélkül.

Dr. Katheryn Maguire, a Wayne Állami Egyetem kommunikáció professzora szerint a gyerek tudni szeretné, hogy a szülő érti, amit mond, hogy nincs egyedül, és szavaik jelentenek valamit. A hatékony hallgatással sikerül közvetíteni számára azt az üzenetet, hogy “fontos vagy/számítasz”.

A gyerek meghallgatása lehetővé teszi azt is, hogy önállóan találjon megoldást. “Amikor egy gyerek beszél a problémájáról, az agyában szó szerint újratervezés zajlik, a probléma jobb megértése érdekében. Amikor a szülő kezd el megoldásokat javasolni, azzal leállítja a problémamegoldás folyamatát” mondta el a portálnak Emily W. King, klinikai pszichológus. De még ha a gyerek nem is talál saját megoldást, a meghallgatása segít, hogy komfortosabban érezze magát, és segítséget kérjen, ha arra van szüksége.

Mitől lehetsz hatékony hallgatóság?

Az első lépés, hogy legyél jelen. Dr. Markham szerint a gyermek érzései a szülő saját szorongásait is kiválthatják, ez pedig akadályozhatja, hogy jelen legyen a pillanatban. Ilyenkor érdemes mély lélegzetet venni, és emlékeztetni magadat arra, hogy nincs szó vészhelyzetről.Nagyon fontos, hogy amikor meghallgatod a gyermekedet, a figyelmed ne máshol legyen. Dr. Meguire szerint természetesen előfordulhat, hogy egy szülő nem lesz azonnal elérhető. Ilyenkor rendben van, ha azt mondja: “Nagyon szeretnék beszélgetni veled. Kaphatok előtte öt percet, hogy befejezhessem, amit csinálok?”.Ezután fókuszálj arra, hogy gyermeked megszakítás nélkül megoszthassa veled az érzéseit. A mondandója után pedig feltétlenül érvényesítsd az érzéseit. Amy Phillips, szociális munkás és szülői coach szerint ennek egy egyszerű folyamata a következő: mondd ki az érzést, amelyet gyermeked érez, vázold fel az általa leírt helyzetet, és kérdezd meg, hogy jól értetted-e. Például, ha a gyermeked arról számolt be, hogy zavarja, hogy két nagyobb testvére többször nélküle játszik, akkor visszakérdezhetsz: “Úgy látom, hogy szomorú vagy és zavar, hogy a testvéreid ki szoktak hagyni a játékból. Jól értem a dolgot?”.

Ha a gyermeked bizonytalannak tűnik abban, mit érez vagy mit tegyen, ösztönözheted egyszerű eldöntendő vagy nyitott kérdésekkel is. Például: “Szeretnél egy ölelést? Szeretnél tanácsot kérni? Szeretnél ötletelni, hogyan lehet megoldani a dolgot? Mit tehet érted én? Van ötleted, hogyan tudnánk megoldani a dolgot?”.Természetes, hogy a beszélgetés végére azt szeretnéd, hogy legyen megoldás is, de ez nem mindig történik így, főként egy komplikáltabb dolog esetén. Éppen ezért legyél türelmes és kedves magaddal szemben is. Hagyj teret a beszélgetésekre, mondd el gyermekednek, hogy mindig ott vagy a számára, hallgasd meg, és ha szeretné, adj ötleteket, tanácsokat.A cikk forrása: parents.com