Gyerek

Hogyan lehet jobban kapcsolódni a tinédzserekhez?

A serdülőkor nehéz életszakasz, ez az a kor, amikor a kamaszok elkezdik felépíteni saját identitásukat, megkérdőjelezik szüleik tekintélyét, és feszegetik a határokat.
2022. Április 05.
Hogyan lehet jobban kapcsolódni a tinédzserekhez? (fotó: Getty Images)

Ez az életszakasz nemcsak a szülőknek vagy a tágabb családnak nehéz, hanem a gyereknek is. Mit tehetünk, hogy mindannyian könnyebben átvészeljük ezt az időszakot és ne távolodjunk el a kamasz gyerekünktől?

Az, hogy mennyi probléma, súrlódás, konfliktus van a családtagok között, amikor a gyerek a kamaszkorba lép nagyban múlik azon, hogy milyen volt a kapcsolatunk a serdülőkor kezdete előtt. A kamasszal való együttélés kulcsa a türelem. Annak pedig, hogy egy kamasznak mennyire nehéz vagy sem a változásokkal együtt élnie nagyban múlik az önismereten.

Segítsd az önismeret elsajátításában

Ha jó önismerettel bír, akkor nem csupán annak függvényében értékeli magát, hogy mások hogyan látják őt. A csapatépítésben is gyakran alkalmaznak önismereti gyakorlatokat, akár írásos, online formában is. Ez közös játéknak sem utolsó és nagyon hasznos lehet. Az önismereti játékok során a kamasz tisztába kerülhet saját érzelmeivel, a viselkedésének másokra gyakorolt hatásaival. A jó önismeret segít jobb döntéseket hozni és hozzásegítheti a kamaszt, hogy megtalálja saját magát.

A nyílt kommunikáció létfontosságú

A szülők nyílt kommunikációval támogathatják a tizenévesek önismeretét. Képzeljük el mennyi változás történik a kamasszal: mentális, fizikai, érzelmi. Ha beszélgetni szeretne, akkor másra sem vágyik, minthogy meghallgassák, nyitottan álljanak hozzá. Álljunk mindig a rendelkezésükre.

Értékeljük a tinédzserek függetlenségi törekvéseit

Egy másik módja annak, hogy a szülők támogassák a tinédzserek önismeretét, az, ha értékelik a függetlenségüket és az egyéniségüket.

A tizenévesek hajlamosak feszegetni a határokat, mivel kezdik megkérdőjelezni a tekintélyt, másképp látják a környezetüket, mint korábban. Ez mind ahhoz szükséges, hogy önmagukká váljanak. Ahogy a gyerek nő, úgy érdemes a családi szabályokon rugalmasan változtatni. Végül pedig, nem árt, ha a szülők is rendelkeznek önismerettel, így segítve saját maguknak is megélni ezt a korszakot.(Cikk forrása: smartparenting.com)