Gyerek

Hírességek, akik csak akkor fürdetik a gyerekeiket, ha már furcsa szagok terjengenek

Nem problémáznak azon, hogy hány órakor, milyen hőmérsékletű vízben és melyik habfürdővel fürdessék a gyerekeket.
2021. Szeptember 17.
Mila Kunis és Kristen Bell nem vacakol naponta a fürdetéssel! (Fotó: Getty Images)

Meglepő, de igaz, hogy sok hollywoodi híresség szerint semmi szükség a mindennapos tisztálkodásra, és ezt nemcsak saját magukkal szemben tartják be, hanem a gyerekeik fürdetését is ehhez igazítják. Úgy vélik, bőven elég akkor a habok közé meríteni őket, amikor szemmel láthatóan nagyon piszkosak vagy kellemetlen szagot árasztanak.

Egyre több ismert ember vállalja fel a nyilvánosság előtt, hogy a családjukban nem tartják különösebben fontosnak a rendszeres fürdést – és ami ennél is rémisztőbb: egészen biztos, hogy jóval többen vannak annál, mint amennyien ezt ki merik jelenteni az újságírók előtt.

Legutóbb Kristen Bell beszélt kendőzetlen őszinteséggel arról, hogy a gyerekei csak akkor találkoznak a szappannal, amikor már vállalhatatlanul piszkosak, előtte pedig Mila Kunis és férje, Ashton Kutcher beszélt arról, hogy nem állandó része a napirendjüknek az esti fürdetés. 

Megvárják, hogy szaguk legyen

Kristen Bell és férje, Dax Shepard arról beszéltek a The View című tévéműsorban, hogy gyerekeiket, a 7 és 8 éves Deltát és Lincolnt nem fürdetik rendszeresen és nem is ellenőrzik megszállottan, hogy mindent jól csináltak-e a gyerekek a tisztálkodás során. Elmondták, hogy amikor újszülöttek voltak, jóval körültekintőbben jártak el, ám amióta a gyerekek egyedül bújnak ágyba, sokkal lazábban állnak a higiénia kérdéséhez. “Volt, hogy egyik este belém hasított a kérdés, vajon mikor fürdettük meg őket utoljára?” – avatta be a nézőket Shepard.

Kristen Bell sem jött zavarba, amikor szóba került a téma: azt mesélte, hogy imádja szaglászni a gyerekeit, s amikor megérzi a semmivel sem összetéveszthető “fuvallatot”, tudja, hogy eljött a tisztálkodás ideje.

Akkor fürdenek, ha már igazán koszosak

Kristen Bell és Dax Shepard mellett egy másik pár is kifejtette a közelmúltban, hogy semmi szükség a gyerekek mindennapos fürdetésére: Mila Kunis – aki nem mellesleg együtt játszott Kristen Bellel a Rossz anyák című filmben – és férje, Ashton Kutcher is megvárják, hogy a 4 és 6 éves gyerekeik, Dimitri és Wyatt igazán koszosak legyenek. 

A pár arról is nyíltan beszélt, hogy saját magukkal kapcsolatban is hasonlóan gondolkodnak: Ashton Kutcher elmondta, hogy a hónalját és az intim testrészeit napi rendszerességgel tisztítja, de edzés után például csak az arcát mossa meg, sosem áll be a zuhany alá. Mila Kunis hozzátette, hogy az arctisztítás reggel és este is része a napi rutinjának, zuhanyozni azonban ritkán szokott. Gyerekkorában ezt szokta meg, igaz, akkor a körülmények kényszerítették rá, nem pedig elhatározása miatt mondott le a rendszeres fürdésről: Ukrajnában, ahol nevelkedett, nem állt mindig rendelkezésükre meleg víz, ezért az alapos tisztálkodásra is csak ritkábban tudtak sort keríteni.

Tényleg túlzás minden nap fürdeni?

Első hallásra talán meglepő, mégis igaz, hogy az újszülött babák napi fürdetését a szakemberek többsége nem javasolja. Ennek nagyon egyszerű oka van: a picik ritkán izzadnak meg és össze sem piszkolják magukat, a bőrük viszont jóval érzékenyebb lehet a felnőttekénél, ezért a túl gyakori fürdetés akár kárt is tehet a bababőrben. 

A baba életének első három hónapjában elegendő, ha heti 1-2 alkalommal fürdetik meg. Amíg a köldökcsonk nem esik le – ez általában 1-2 hét -, a hagyományos fürdetés helyett elegendő szivaccsal, mosdókendővel megmosdatni a kicsit. Addig is nagyon kell ügyelni rá, hogy a köldökcsonkot ne áztassuk, csak akkor kell óvatosan megtisztítani, ha szennyeződés érte, amennyiben pedig véletlenül vizes lesz, gyengéden szárazra kell törölni.

Amint a köldökcsonk leesett, elkezdődhet a hagyományos fürdetés: óvatosan engedd a vízbe a babát, az egyik karoddal támaszd meg a fejét és a nyakát, a másik kezeddel pedig mosdasd meg. Természetesen ahogy nő, szükségessé válik a gyakoribb mosdatás, fürdetés, hisz egyre koszosabb lesz a hozzátáplálással, helyváltoztatással, a pelenkázás elmaradásával párhuzamosan.