Gyerek

Hány éves kortól ajánlott a harcművészet?

Az Egyesült Államokban kb. 6,5 millió gyerek vesz rész harcművészet órákon. Ebbe a kategóriába tartozik a dzsúdó, a taekwondo, a karate.
2016. December 02.
A versenysport csak az idősebbeknek ajánlott

Ezek a népszerű sportok rendkívül sokat tesznek a gyerekek fittségéért, a motoros képességek és az érzelmi fejlődés szintén számottevő – ugyanakkor a szakemberek szerint a sérülések aránya sem elhanyagolandó, ami egyre több gyereket érint.

“A harcművészetnek számos ága létezik, amelyet szívesen ajánlunk a családok figyelmébe, mert jót tesz a gyereknek. Ugyanakkor a sérülések igen gyakoriak, ezért inkább a kontaktmentes változatokat ajánljuk” – mondja Dr. Chris Koutures, aki kollégáival azt vizsgálta, mennyire veszélyesek ezek a sportok a gyermekek számára.

A legtöbbször zúzódásokkal, ficamokkal vagy rándulásokkal kell szembenéznie a harcművészeteket gyakorló gyerekeknek és fiataloknak, azonban sokkal súlyosabb sérülések is előfordulhatnak. A leggyakoribb veszélyes sérülések listáján szerepel az agyrázkódás, a fulladás (a fojtogatás miatt), a gerincsérülés, az artériák sérülése, nyak- és fejsérülés. 

Ezer sporteseményre (pl. edzés vagy verseny) 41-133 sérülés jut, a szám természetesen a harcművészet típusától is függ. A szakemberek szerint a kontakt alapú harcművészet, illetve a versenyzés csak kamaszkortól ajánlott, amikor a gyerekek már elég felelősségteljesek ahhoz, hogy a komoly sérülések elkerülhetők legyenek.

A  kutatással összefüggő tanulmány a Pediatrics című szaklapban jelent meg.

Ezt is érdemes elolvasni:

Forrás: Medipress