Gyerek

Ha szép vagy, lányod lesz!

A jól kinéző házaspároknak nagyobb valószínűséggel születnek lányaik, mint a kevésbé vonzóaknak.
2010. December 19.

Satoshi Kanazawa, a London School of Economics evolucionista pszichológusa, és a Tíz politikailag inkorrekt igazság az emberi természetről (Ten Politically Incorrect Truth about Human Nature) című tanulmány szerzője szintén amellett érvel, hogy a szépség nagyobb valószínűséggel reprodukál nőket, mint férfiakat.

Tizenhétezer olyan csecsemőt követtek nyomon életük különböző szakaszaiban akik 1958 márciusában, Britanniában születtek. A vizsgált személyeket hétéves korukban tanáraik besorolták a szép vagy csúnya kategóriákba, és a 45 éves korukban megkérdezték tőlük gyermekeik korát és nemét.

Kanazawa megállapította, hogy míg a vonzónak tartott gyerekeknek – a teljes minta 84 százalékának – ugyanolyan valószínűséggel lett később az elsőszülöttjük fiú, mint lány, addig a nem igazán szépeknek sokkal nagyobb arányban született első gyerekként fiúk. Kanazawa úgy gondolja, hogy a fenti trend oka abban keresendő, hogy férfiak és nők számára eltérő esetekben fontos a vonzó külső.

A férfiak mind a hosszú távú, mind alkalmi kapcsolataikban fontosnak tartják a nők külsejét, akik azonban főleg a rövid távú kapcsolataikban helyeznek hangsúlyt a férfiak vonzerejére, hosszú távú kapcsolataikban sokkal fontosabb szempontnak tartják a vagyont és a státuszt.

Ezek is érdekelhetnek:

  • Megválasztható a baba neme?
  • Honnan is származunk?
  • Alma és fája
  • Vinnéd a gyereket szépségversenyre?
  • Forrás: Medipress