Gyerek

Ha nincs önerő, akkor is van esély a lakásvásárlásra

Egyre több bank ismeri el a hitelfelvételnél önerőként a családi otthonteremtési kedvezményt, a csokot, így az egyéb önerővel nem rendelkező családoknak is van esélyük a lakáshoz jutásra.
2015. Szeptember 17.

Ha nincs önerő, akkor is van esély a lakásvásárlásra

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ajánlása szerint van erre lehetőségük a bankoknak, amelyek közül egyre több él is ezzel a megoldással. Így akár saját pénz hozzáadása nélkül is ingatlanhoz juthatnak acsaládok – nyilatkozta Novák Katalin államtitkár.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy – a napokban elterjedt hírekkel ellentétben – nem fog kimerülni a csok kerete, hiszen ez egy felülről nyitott előirányzat, amelyre mind idén, mind pedig jövőre rendelkezésre áll a szükséges összeg a költségvetésben.

Mennyi az annyi?

Az új otthonteremtési támogatás újdonsága, hogy használt lakás, ház vásárlásához is használható. A pontos összeget, amit önerőként is lehet egyre több banknál használni, a nevelt gyerekek száma, s persze a vásárolandó lakás, ház hasznos alapterülete, továbbá az energetikai osztályozása befolyásolja.

Létezik négyzetméterár maximalizáció is: új ingatlan esetében (ami legalább B energiaosztály besorolású) ez 300.000 Ft, ha alacsony energiafogyasztású ingatlanról van szó, akkor 350.000 Ft. Használt lakásnál, háznál ez a plafon ár úgy alakul, hogy maximum 350.000 Ft nm-árban állhat meg a vételár. A lokalizáció is befolyásolja a maximumot. (Erről több infó egy előző, CSOK-ról szóló cikkünkben olvasható.)

Forrás: MTI- babaszoba.hu