Gyerek

Ha ilyen fűszert vettél, ne használd

Határérték feletti benzo(a)pirént és PAH-ot mértek egy Kínából származó őrölt gyömbérben. A Nébih azt kéri, hogy aki vásárolt a termékből, ne fogyassza el azt.
2019. Február 20.
Határérték feletti anyagok vannak egy őrölt gyömbérben

Az alapanyag Németországon keresztül került az Unió piacára, majd több feldolgozón és elosztón keresztül Spanyolországból szállítottak belőle hazánkba is. Az esetről a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a RASFF-on keresztül, Írország bejelentése alapján értesült.

A termék adatai:

  • A termék neve: Őrölt gyömbér (Ground Ginger, Střdt Ingefćr)
  • Márka: T (Flying Tiger)
  • Kiszerelés: 60.0g
  • Tételszám: L1808173
  • RASFF referenciaszám: 2019.0333

A Nébih kéri, hogy aki vásárolt a termékből, ne fogyassza el azt.

A benzo(a)pirénről és PAH-okról:

A policiklikus aromás szénhidrogének (PAH-ok) több száz kémiailag rokon, különböző szerkezetű és toxicitású vegyület csoportját jelentik, amelyek főként a szerves anyagok tökéletlen égése során különböző ipari folyamatokban keletkeznek. A környezetben tartósan megmaradnak, genotoxikus rákkeltő tulajdonságuk miatt az emberi szervezetbe kerülésük nem kívánatos. A bevitel azonban nem kerülhető el, de az ésszerűen elérhető legalacsonyabb szintre kell szorítani. A PAH vegyületek közé tartozik a benzo(a)pirén is. További információk a PAH-okról a Nébih Tudástárában olvashatóak.

Forrás: NÉBIH