Gyerek

Ha így eszed, tényleg egészséges a csoki

Korábbi kutatások során kiderült, hogy a csokoládéban található kakaó valójában jó a szervezetnek. Azért legyünk óvatosak: miközben jótékonynak tűnik, a mindennapos hatása az egészségre nem teljesen egyértelmű.
2016. Október 31.
Ha így eszed, tényleg egészséges a csoki (Fotó: Getty Images)

A kutatók azonban még nem állnak készen olyan javaslatok készítésére, melyek az ajánlott csokoládé mennyiségéről vagy típusáról szolgáltatnak információt.

“Amikor vizsgáljuk az előnyöket és a hátrányokat, nem szabad elsiklani a csokoládéval bevitt extra kalória és cukor felett” – nyilatkozta Xiaochen Lin, a kutatás vezető szerzője, a Brown University hallgatója.

Mit tudunk a kakaó egyik alkotójáról, a flavonoidokról?

Milyen hatást gyakorolnak az érrendszerre és az anyagcserére? Ezen kérdések könnyebb megválaszolására Lin és kollégái 19 kísérlet adatait nézték át, melyben 1.131 ember vett részt. A résztvevőknek 166 és 2110 mg flavonoidot kellett fogyasztaniuk naponta két héttől akár egy éven át.A csokoládék flavonoid tartalma nem minden termékekben ugyanannyi. Egy 2011-ben megjelent kutatás szerint az étcsokoládék flavonoid tartalma is tág határok között mozog, bár még így is több található bennük, mint a tej- vagy a fehér csokoládékban.Az eredmények szerint azok, akik magas flavonoid tartalmú csokoládét fogyasztottak, alacsonyabb triglicerid szinttel rendelkeztek, ezáltal jobban védve volt a szív- és érrendszerük. Emellett ezeknek az embereknek a szervezete könnyebben szabályozta a gyulladásos folyamatokat és a vércukor szintet. A hatások enyhék voltak, azonban statisztikailag szignifikánsak. Emellett az eredmények alapján a hatás megegyezik a túlsúlyos, vagy más egészségügyi problémával küzdő embereknél is.Pillanatnyilag Lin és munkatársai még nem fogalmazták meg az ajánlott csokoládé mennyiségét. Emellett fontos megemlíteni, hogy a legtöbb kutatás során az étcsokoládét vizsgálták. A University of Michigan adatai szerint az étcsokoládék minimum 60%-os kakaót, és kevés hozzáadott cukrot tartalmaznak.

Miért tehet jót nekünk a csokoládé?

John Finley, a Louisiana State University professzora szerint a flavonoidok hasznosak a szervezetnek, mivel szabályozzák a gyulladásos reakciókat, melyek kapcsolatba hozhatók a cukorbetegséggel és a különböző szívbetegségekkel. Azonban a kakaót gyakran magas cukortartalommal kombinálják, így óvatosnak kell lenni.

Rakj zabkásába kakaót!

Finley szerint – aki a kutatásban nem vett részt – a flavonoidok kakaó tartalmú étrendkiegészítőként való bevitele jelenthet igazi megoldást. “Én például mindennap zabkásához adagolom, durván két evőkanálnyi, körülbelül 25 gramm kakaót szórva rá. Emellett az extra sötét csokoládét ajánlom mindenkinek. A több jótékony hatása mellett finomabb is”.

Babaszoba.hu: zabkását csak 1 éves kortól

Mivel a zabpehely, amit vásárolsz tartalmazhat nyomokban földimogyorót, ezért legalább 1 éves koráig várj a zabkásával. Kakaót nagyon keveset tegyél csak bele, mivel a legtöbb kakaópor tartalmaz egy koffeinhez hasonló alkaloidot, a theobromint. Ez élettani – élénkítő – hatását tekintve hasonló a koffeinhez, ám tizede a hatás intenzitása.A kutatás a The Journal of Nutrition című kiadványban jelent meg.Kapcsolódó cikkeink csoki témában:

Forrás: MediPress