Gyerek

Ha éjjel nasizol, nappal könnyebben leégsz

Egereken végzett kísérletekből az derült ki, hogy a nem megszokott időben történő étkezés megzavarja a bőr biológiai óráját, beleértve egy bizonyos enzim napközbeni hatékonyságát is.
2017. Augusztus 18.

Ennek az enzimnek az a feladata, hogy a nap káros ultraibolya sugárzása ellen védjen. Amint azt a kutatást vezető dr. Joseph S. Takahashi, a Texas Egyetem munkatársa kifejtette, mindebből az következik, hogy aki például késő éjjel eszik, az sebezhetőbbé válik a napégéssel szemben, illetve hosszú távon olyan káros következményekkel kell számolnia, mint a bőröregedés vagy a bőrrák.

A kísérlet során az derült ki, hogy azok az egerek, akik nappal kaptak enni, ami számukra – éjszakai állatok lévén – nem a megszokott dolog, nagyobb mértékű bőrkárosodást szenvedtek, amikor UVB-sugárzásnak tették ki őket, mint azok, akik éjjel ettek. Mindez – legalábbis részben – amiatt történt, hogy előbbi egereknél az UV-károsodott bőrt helyreállító enzim napi ciklusában zavar támadt, így napközben kevésbé működött aktívan.

Dr. Takahashi maga is meglepődött azon, hogy az étkezések időzítése ilyen szinten befolyásolhatja a bőrünk működését, de ha az egereken végzett kísérletet a magunk javára akarjuk fordítani, akkor azt lehet mondani, hogy az éjjeli nassolás hatására másnap könnyebben leégünk, és a bőrünk nagyobb mértékben fog károsodni, mintha a megszokott időben fogyasztanánk az ételünket.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

  • Napozási tanácsok
  • Nyári napsütés: szeressük vagy sem
  • Milyen napvédőt használjak a gyereknél?
  • Forrás: Medipress