Gyerek

Ha a gyerek elájul – Okok és teendő

Lehet viszonylag ártatlan oka is annak, ha a gyerek elájul, de előfordulhat az is, hogy komolyabb betegség húzódik meg a háttérben. Mit tehetünk, ha elájul, és mit érdemes kerülni vészhelyzetben?
2017. Október 30.

Kiskamaszként, kamaszkorban sok gyereknél fordul elő, hogy tömegben, közlekedési eszközön, az iskolában elájul. Szerencsére ez egy gyorsan megszüntethető állapot, amit nagyon gyakran az okoz, hogy elmaradt a gyereknél a reggelizés. Ha azonban kisebb korban jelentkezik ájulás, vagy esetleg többször megismétlődik, komolyabb problémák is állhatnak a hátterében.

Mitől ájul el a gyerek?

Az ájulás a csökkent keringés következtében kialakult csökkent agyi oxigénellátás, egy átmeneti, rövid ideig tartó állapot. – Az egyszerű ájulás leggyakrabban serdülőkorban, tehát növekedésben lévő gyermekeknél fordul elő, akiknél megnövekszik a táplálék- és főként a folyadékigény, ezt pedig nem mindig követik étrendjükben és vízivásukban. Ismert példa, hogy reggel, reggelizés és folyadékivás nélkül indulnak iskolába, majd a zsúfolt buszon vagy egy nem jól szellőztetett teremben tartott iskolai ünnepségen vagy akár iskolai kampányoltás után elájulnak – tudtuk meg Dr. Cesko Izabella gyermekorvostól.

Ájulás: öngyógyító mechanizmus

Az ájulás gyorsan megszüntethető a gyermek lefektetésével és a lábai felemelésével, ilyenkor azonnal magukhoz térnek. Az ájulás következtében kialakult tónuscsökkenés és összecsuklás, tulajdonképpen öngyógyító mechanizmus, mert vízszintes helyzetbe kerülve, azonnal visszatér az agyi keringés, magához tér az ájult ember.

– Tehát az ájulás megszüntetésének leggyorsabb módja: a gyermeket fektessük le, lábait emeljük fel vagy térdben támasszuk fel. Nagyon rossz segítség, ha az ájultat állítva támogatják – hívta fel rá a figyelmet a szakember. A serdülőkori ájulásnak a legegyszerűbb megelőzése az, hogy figyelmeztetjük gyermekinket, igyanak sokat – 20 kilogrammonként 1 liter víz ivása javasolt naponta ennyi idős korban –, illetve ne engedjük el reggeli nélkül őket iskolába és legyen gondunk arra, hogy délután sem maradjanak éhen.

Amikor orvosi segítség szükséges ájuláskor

– Az egyszerű ájulás esetén, ami veszélyeket rejt magában, az maga az összecsuklás, hiszen ennek következtében megsérülhet a fej, ami akár agyrázkódáshoz is vezethet. Ezért tanítsuk meg gyermekeinket arra, hogy ha rosszul érzik magukat, ha kezd elsötétülni előttük a világ, kérjenek segítséget vagy üljenek le a földre, semmiképpen ne várják meg, amíg összeesnek. Ha ájulás után a beteg magához tért, kínáljuk meg folyadékkal, esetleg szőlőcukorral, és ne engedjük addig felkelni, amíg nem érzi újra jól magát – tanácsolta Dr. Cesko Izabella.

Amennyiben fektetésre nem tér magához a gyermek, akkor nem ájulásról, hanem valami komolyabb dologról, például eszméletvesztésről, esetleg sokkról van szó, ez pedig azonnali orvosi segítséget, elsősegély ellátást igényel.

Elájulhat a kisebb gyerek is?

Csecsemőkorban, kisgyermekkorban nagyon ritka az egyszerű ájulás, ilyenkor csak egyéb betegségek kapcsán találkozhatunk vele. Előfordulhat például, hogy erős hányás vagy hasmenés kapcsán és a nem elegendő folyadékbevitel miatt csökken az agyi oxigénellátás, és ez vezet a kisgyermek ájulásához.

– Ez a helyzet azonnali orvosi segítséget, infúzió adását igényli. Az ilyen állapot nem következik be egyik pillanatról a másikra a hasmenős, hányós gyermeknél: mindig megelőzi az, hogy a beteg gyermek nem fogadja el a folyadékot, bágyadt lesz. Ezért ha a gyakori, 5-15 percenkénti folyadékkínálás ellenére sem iszik, bágyadttá, aluszékonnyá válik, nincs mire várni, infúzió bekötése indokolt – magyarázta a gyermekorvos.

Izgatottság és visszatartott légzés is okozhat ájulást

Ritkán, ájuláshoz vezethet a nagyfokú izgatottság miatt jelentkező, szapora légvétel következtében a vér széndioxid szintjében beálló változás is, ami az agyi erek szűkületéhez vezet. Ekkor maga az ájulás és a szabályos, lassúbb légvétel rendezi az állapotot.

– Gyakran találkozunk viszont kisdedkorban az intenzív sírás és a következményes légzés visszatartás miatt jelentkező úgynevezett affektív apnoéval, amelyet egy idő után minden gyermek kinő. Amennyiben ez többször előfordul gyermekünknél, ne várjuk meg, amíg rosszul lesz, hanem vegyük rá a levegővételre: fújjunk az arcába, vagy fröcsköljünk kevés hideg vizet szintén az arcába – mondta Dr. Cesko Izabella.

Komolyabb is lehet a baj, ha elájul a gyerek

Amennyiben a gyerekeknél az ájulás fizikai terhelésre jelentkezik, komolyabb szívhiba is állhat a háttérben, és ilyen esetben feltétlenül kardiológushoz kell fordulni. – Ha az ájulás többször megismétlődik, szintén fontos a kardiológiai kivizsgálás, hiszen ilyenkor a szív ingervezetési zavara vagy szívritmuszavar is lehet az alapbetegség. Az epilepsziás roham is hosszan tartó ájulást okozhat – tette hozzá a gyermekorvos –, ezzel pedig neurológus szakorvost kell felkeresni.

Kapcsolódó cikkek:

  • Ha másként ver a szív
  • Szívritmuszavar gyermekkorban
  • Az agyrázkódás tünetei