Gyerek

Gyümölcsnaptár

Használd ki alaposan, hogy dúskálhatsz a finomabbnál finomabb gyümölcsökben! Most nagyon olcsón halmozhatsz fel készleteket télre. Felsoroljuk, hányféle módszerrel tudod gyorsan és hatékonyan eltenni a sok finomságot cukor és tartósítószer nélkül!
2011. Július 19.

Júliusban és augusztusban bogyós gyümölcsökből (főként szederből és áfonyából), kajszibarackból, őszibarackból, nektarinból vásárolhatsz nagyobb mennyiséget kedvező áron. A paradicsom ugyan sokak szerint nem gyümölcs, de eltevés szempontjából szorosan idetartozik.

Mi kell hozzá?

  • Makulátlanul tisztára mosott, lehetőleg kiforrázott befőttesüvegek különböző méretben, tiszta fémfedőkkel, ha belefér, vásárolj az üvegekhez újakat.
  • Eldobható, különböző méretű fedeles műanyag tárolódobozok a pépesített gyümölcsök fagyasztásához, de jó megoldás az újrahasznosítható is, ha van belőle elég, például ilyen az Avent anyatejtároló rendszer. És jól jön egy nagyobb doboz, amelybe a mélyhűtőn belül el tudod raktározni a gyümölcsöket, hogy később könnyen megtaláld.
  • kisebb-nagyobb tiszta nejlonzacskók
  • fűszerek, főként fahéj, szegfűszeg, kardamommag, a paradicsomhoz hagyma, fokhagyma, oregánó, bazsalikom
  • botmixer, éles kés, befőzéshez alkalmas acéllábas, tiszta fakanál
  • alkoholos filc a feliratozáshoz, ha szükségesnek találod.
  • friss citromlé
  • Lépések

    1. Válogasd ki a sérült darabokat, és azokat egyétek meg frissen, például tedd bele a reggeli müzlibe, kásába, vagy készíts belőlük hideg gyümölcslevest, turmixot.

    2. Mosd meg alaposan a zsákmányt, majd szórd konyhapapírra vagy konyharuhára, hogy megszáradjon.

    3. Amit kell, azt magozd ki, az őszit hámozd meg.

    Fagyasztás

    Amit csak lehet, azt ne főzve, hanem nyersen tedd el, a legjobb módszer a fagyasztás, ha van hely a mélyhűtődben. Így megkíméled a csodás ízt és a vitaminokat.

    Paradicsom:

    Egészben és pépesítve is érdemes eltenni, erre a célra legjobb a lucullus paradicsom, ez a tojásdad, húsos, zamatos, kevésbé lédús fajta. A pépesítettet eleve fűszerezve teheted a fagyasztóba, ezt spagettihez, pizzához is felhasználhatod. Ez kell bele egy kiló paradicsomra számítva: két evőkanál oregánó, egy kávéskanál só, négy gerezd fokhagyma, egy fej hagyma, négy evőkanál olaj. Az összes hozzávalót összeöntve botmixerrel pépesítsd. Félliteres adagokban célszerű fagyasztani.

    Bogyós gyümölcsök:

    A bogyósokat egészben érdemes a hűtőládába tenni: oszd 30-40 dekás adagokra, és zacskóba téve már viheted is a mélyhűtőbe. Csinálhatsz vegyes csomagokat is. Milyen jól jön majd például a karácsonyi gyümölcssalátába!

    Kajszi, őszi, nektarin:

    Darabold fel a kimagozott (őszi esetében meg is hámozott) gyümölcsöket, majd pépesítsd botmixerrel. Keverj bele kilónként négy evőkanál frissen facsart citromlevet, és ha szereted úgy, egyes adagokat fűszerezz egy kevés fahéjjal, szegfűszeggel. Két-három decis adagokra osztva fagyaszd be. Felengedés után ugyanúgy használhatod, ahogy a lekvárt: nagyon jól illik császármorzsához, palacsintához, kuszkuszhoz, omlettekhez, turmixokba, kásákba, müzlibe.

    Befőzés

    Néhány üveg lekvárt, illetve paradicsomszószt is elrakhatsz, főleg, ha már tele a mélyhűtő. Alaposan főzd meg az előkészített alapanyagot, ha szereted, fűszerezd szegfűszeggel, egész fahéjjal, kardamommaggal: ezek tartósító hatásúak is. A paradicsom fűszerezéséhez használhatod a fenti receptet. Töltsd a tökéletesen tiszta, száraz üvegekbe azonnal, ahogy elzártad. Az üveg legyen tele, csavard rá a fedőt jó szorosan, majd fordítsd meg gyorsan, és hagyd így kihűlni. Ha az üveg tiszta volt, és jól lezártad, nem fog megromlani.

    Kapcsolódó cikkeink:

  • Az otthon ízei – babáknak
  • Enyhítsd a forróságot gyümölccsel!
  • Így töltsd fel nyáron a vitaminraktárakat!