Gyerek

Gyermekverésre buzdítás miatt jelentették fel Liptai Claudia műsorát

Sokan felháborodtak a TV2-s Appra magyar!első adásában elhangzottakon, amit többen is úgy értelmeztek, hogy gyerekverésre buzdít. A Párbeszéd fel is jelentette a TV2-t.
2017. December 15.
Gyereket megütni tilos!

Liptai Claudia vezeti az TV2-es Appra magyar! c. műsort, amelyben celebek válaszolgatnak kérdésekre, a nézők pedig mobilalkalmazásokkal eldöntheti, hogy a felkínált válaszlehetőségek közül melyikkel ért egyet. Így szólt a kérdés és a válaszok, amelyek többeket felháborítottak:

Ön szerint adhat egy pofont a szülő a gyerekének?

A: Igen, nekem se lett bajom a pofonoktól

B: Igen, de csak nagyon indokolt esetben

C: Nem, tilos megpofozni a gyereket

A Párbeszéd szerint a műsorban arra bíztatták a nézőket, hogy nyugodtan lehet gyereket verni, ezért a Médiatanácshoz fordultak. Közleményükben ezt írják: Tudjuk, hogy ebben az országban minden ötödik nő olyan családban nőtt fel, ahol az apja verte az anyját és évente több ezer gyermek válik súlyosan veszélyeztetetté a bántalmazások miatt. Ezek az esetek pedig mind rávilágítanak arra, hogy a kormány teljesen lerohasztotta a gyermekvédelmi ellátást, a jelzőrendszer működésképtelen, a bántalmazások jelentős része ezért ki sem derül.

Álláspontunk szerint a műsor kimeríti a Büntető Törvénykönyv vonatkozó passzusát, sérti a sajtószabadságról szóló törvényt, az ugyanis kimondja, hogy nem valósulhat meg egy műsorban bűncselekményre történő felhívás.

A műsor megszólaltatta Jávori Ildikó “pszichopedagógus” is, aki azt mondta, hogy természetesen az életben vannak olyan helyzetek, amikor egy szülőnek muszáj egy darab, ritkán elcsattanó ütéssel a gyermekét figyelmeztetnie, vagy megállítani valamiben.

Az alkalmazást használók, azaz a nézők 12%-a az A, 59% a B, míg 28% a C válaszra szavazott.

Magyarországon 2005 óta tilos gyereket verni.

Kapcsolódó cikkeink gyerekbántalmazás témában:

Verik a gyereket – szinte mindenhol

Óvodásoknak készült mesekönyv a gyermekjogokról

Gyerekverésre buzdít egy szakkönyv

Forrás: 24.hu