Gyerek

Gyermekpszichoterápia a gyakorlatban

Milyen problémákkal érdemes felkeresni a gyermekpszichológust? Hogyan működik és miben segíthet a gyermekpszichoterápia?
2017. November 28.
A gyermekpszichoterápia így működik

Még mindig elég erősen tartja magát az a nézet, hogy testi bajokkal orvoshoz visszük a gyereket, de ha valamilyen pszichológiai probléma van, akkor azt a szülők szégyellik, szülői inkompetenciának tartják és nem fordulnak időben szakemberhez. Pedig sok esetben nem csupán a gyermek, hanem a család egésze az, akinek segítségre van szüksége: minél kisebb egy gyerek, annál inkább jellemző ugyanis, hogy a szülő szorongásai a gyermeknél tükröződnek vissza.

Mielőtt azonban egy szülő segítséget kérne felmerül benne az a kérdés, hogy mégis milyen szülő ő, ha nem képes segíteni a saját gyermekén. Pedig a pszichológus sem ítélkezni, sem bírálni nem fogja a szülőt-olvashatjuk a hvg.hu cikkében.

A gyermek későbbi egész életére kihatással lehetnek olyan megrázkódtatások, amelyeket nem tudott feldolgozni vagy értelmezni. Ilyen traumák lehetnek például a bántalmazás, fájdalmas élethelyzetek, közeli hozzátartozó halála. De nem kell csupán traumatikus élethelyzetekre gondolnunk, vannak olyan veleszületett állapotok, amelyek felismerése nagyon fontos, amelyek gátolják a gyermek fejlődését. Figyelmeztető jel lehet, ha a gyermek fejlődése megtorpan, hangulata szélsőségesen ingadozó lesz, magát vagy másokat veszélyeztet vagy ha nem győzi a kihívásokat.

A terápia célja, hogy megnyugtassa, támogassa a szülőt, útmutatást adjon számára, a gyermek életét pedig egy harmonikus irányba segítse.

A gyermekekkel folytatott pszichoterápia azért is különleges, mert a gyerekeknek nincs még kifejlett racionális értelmük, ezért sem a környezetüket, sem a saját viselkedésüket nem tudják jól megítélni, sem pedig a problémát nem tudják megnevezni. Nem tudják azt mondani, hogy őket bántják, mint ahogy azt sem tudják elmondani, hogy szoronganak. A feszültségek megterhelők a gyereknek, ezért a fantáziavilágában dolgozik velük. A valóság és a fantáziavilág közötti átjárás segít abban, hogy játékos formában ki tudja fejezni magát.

A szülőket a terapeuta alkalmanként tájékoztatja arról, hogy milyen irányba haladnak a gyermekkel, mi a véleménye és tanácsokkal is elláthatja szülőket. Ugyanakkor ha a család működésében vannak jelen olyan negatív dinamikák, amelyek rosszul hatnak a gyerekre, akkor családterápiára is szükség van: ilyenkor a család minden tagja együttesen dolgozhat a problémán annak érdekében, hogy egy jól funkcionáló családdá váljanak. További cikkeink gyermekpszichoterápia témában:

 

Forrás: HVG.hu