Gyerek

Gyermekkori atópiás ekcéma: hogyan harcoljunk ellene?

Az atópiás ekcéma felnőtteknél is gyakori bőrbetegség, ám elsősorban a gyermekeket érinti, és az atópiás ekcémában (dermatitisben) szenvedő gyermekek száma sajnos folyamatosan nő.
2018. Április 25.

Mik az okai a betegség kialakulásának és mik az ellene folytatott küzdelem lehetőségei?

 

Az atópiás ekcéma tünetei

Atópiás ekcéma esteén sérül a bőr barrier funkciója, aminek következtében a bőr kiszárad, hámlani és viszketni kezd. A gyermek a kellemetlen viszketést vakarózással igyekszik csillapítani, ami azonban még nagyobb károkat okoz a bőr barrierben. A betegségnek két fázisa van: az akut fellángolás fázisa váltakozik a nyugalmi fázissal. Az ekcéma fellángolásakor a bőr begyullad, viszket, esetleg gennyesedik, varasodik. A fellángolást elsősorban por, mosószerek, virágpor vagy nagyon száraz levegő okozhatja. Az akut fellángolás fázisát nyugalmi fázis váltja fel, amelyet extrém bőrszárazság jellemez.

 

Hogyan harcoljunk az atópiás ekcéma ellen?

A legfontosabb az atópiás ekcéma legfőbb okának leküzdése. A bőr barrier védelmi funkciójának helyreállításával meg kell szakítani az ördögi kört és enyhíteni kell a viszketést. Mindezt megfelelő, bőrirritációt csökkentő termékek mindennapi használatával lehet elérni.  

Próbálja ki pl. a Lipikar AP+ termékcsalád termékeit a La Roche-Posay-tól, amelyek még az újszülöttek érzékeny bőrén is biztonságosan alkalmazhatók. A termékek bőrgyógyászati és gyermekgyógyászati felügyelet mellett teszteltek, klinikailag bizonyított toleranciával rendelkeznek, rendkívül hatékonyak és abszolút biztonságosak.

Gyermekkori atópiás ekcéma: hogyan harcoljunk ellene?

 

Tisztálkodáshoz a szappanmentes Lipikar Syndet AP+ kímélő krém-tusfürdő használatát javasoljuk, amely csökkenti a bőrszárazságot, hidratálja a bőrt és megerősíti a barrier funkcióját. Fürdés után használjon lipidpótló, irritáció elleni Lipikar Baume AP+ testápolót a nagyon száraz bőr nyugalmi állapotának meghosszabbításáért, a bőr állapotának stabilizálásáért és a barrier funkció hosszan tartó megújításáért.

A Lipikar késztímények mindemellett segítenek a gyulladásoktól és a fellángolás fázisától, azaz az atópiás dermatitistől védő bőr mikrobiom (mikroorganozmusok alkotta rendszer) egyensúlyi állapotának megóvásában.

Gyermekkori atópiás ekcéma: hogyan harcoljunk ellene?