Gyerek

Gyerekneveléssel is kipótolható a 40 év

Újabb bővülés várható a gyermekek után elismerhető szolgálati idők körében. 2020-tól az örökbefogadói díj időtartamát is figyelembe veszik, mint a kedvezményes nyugellátáshoz beszámítható jogosultsági időt.
2019. Március 21.
Gyerekneveléssel is kipótolható a 40 év

2019-ben új időszakkal bővült a gyermekek után elismerhető szolgálati idők köre és 2020-ban újabb bővülés jön, írta az Adó.hu után a 24.hu.

Magában a gyerekszülés csak egy esetben van hatással a szolgálati időre és ezzel a nyugdíjunkra: az anya ténylegesen megszerzett szolgálati idejét annyiszor 365 nappal (tartósan beteg, fogyatékos gyermek esetén 550 nappal) kell növelni, ahány gyermeke 1968. január 1. előtt született.

Idén január elsejével bővült a szolgálati időnek elismerhető gyermeknevelési idők köre a terhesség-gyermekágyi segély és a csecsemőgondozási díj folyósításának időtartama, illetve a gyermekgondozási díj mellett, a gyermekek otthongondozási díjának (gyod) időtartamával.

Jövőre tovább fog bővülni ez a rendelkezés a 2020. január 1-jétől bevezetésre kerülő örökbefogadói díj folyósításának időtartamával, melyből szintén vonnak majd nyugdíjjárulékot.

A gyermeknevelési ellátások jelentős részét nemcsak az anya, hanem az apa is igénybe veheti, így az apáknak is figyelembe vehető szolgálati időt jelentenek.

A nagyszülők pedig bizonyos ellátásokat igénybe vehetnek a szülők helyett, ha pedig a nagyszülő még nem nyugdíjas, akkor a gyermekgondozást segítő ellátás időtartama, és a közeljövőtől új lehetőségként a nagyszülő által igénybe vehető gyermekgondozási díj időtartama is növeli a nagyszülő szolgálati idejét.

A nők 40 esetében az összes szolgálati idő mellett az ellátásra jogosító keresőtevékenységgel, vagy gyermekneveléssel szerzett időszaknak nagy jelentősége van.

Ha a keresőtevékenységgel, vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idő eléri a 37 évet, de kevesebb mint 40 év, akkor a hiányzó időszak kipótolható a gyermeknevelési idővel. Ezeknél a gyermeknevelési időknél 2019-től a gyermekek otthongondozási díjának időtartamát, 2020-tól pedig az örökbefogadói díj időtartamát is figyelembe veszik.

Ha pedig a nőnek gyermekek otthongondozási díját, vagy a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbefogadott gyermekére tekintettel ápolási díjat állapítottak meg, illetve 1998. január 1-jét megelőzően ezzel egy tekintet alá eső szolgálati időt szerzett, akkor harminc év keresőtevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idő és legfeljebb tíz év gyermeknevelési idő esetén már megállapítható a kedvezményes nyugellátáshoz szükséges negyven év jogosultsági idő megléte.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: 24.hu