Gyerek

Gyerekbarát lencse receptek

Ha bőséget és gazdagságot remélünk az újévtől, akkor január elsején lencsét kell ennünk, legalábbis is a babona szerint. De megeszik a gyerekek a lencsét? Adunk pár lencse recept tippet, amit a gyerekek is szeretni fognak.
2017. December 27.
Gyerekbarát lencse receptek

A babona szerint az újév első napján szemes ételt kell enni (lencse, bab), legalábbis, ha szerencsét, pénzt, gazdagságot szeretnénk magunknak az újévben.

A lencsében egyébként nem kevés A-vitamin, B1-, B2-, B9-, B11-vitamin, kalcium, foszfor, folsav, magnézium, kálium, cink és vas található.

A lencse általában főzelék formájában kerül az asztalokra, de ennek nem kötelező így lennie. Főzhetünk levest is belőle és kevesebb fűszerrel gyerekbaráttá is tehetjük.

Lencseleves

Hozzávalók: 20 dkg lencse , 1 db vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 db babérlevél, 1 kk fűszerpaprika, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 2 ek olívaolaj, 0.5 l víz, 4 ek tejföl.

Elkészítés: A felaprított hagymát kevés olívaolajon üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a fokhagymát és a fűszerpaprikát. Beletesszük a lencsét, a vizet és a babérleveleket. Utóbbiakat 20-25 perc elteltével kivesszük, a megfőtt lencsét összeturmixoljuk. Még egyet forralunk rajta. Tejföllel a tetején tálaljuk.

Paradicsomos lencse

Hozzávalók: 20 dkg lencse, víz, 2 babérlevél, só, 2 közepes fej vöröshagyma, 3 ek olívaolaj, 350 g sárgarépa, 400 ml paradicsomital, 200 ml zöldségalaplé vagy víz, só, tört színes bors.

Elkészítés: A lencsét bő vízben feltesszük főni. Babérlevéllel, sóval kb. egy órán át főzzük, majd leszűrjük.

A hagymát felaprítjuk, és dinsztelni kezdjük. Hozzáadjuk a karikára vágott répát, és 5-6 percig együtt dinszteljük. Hozzáadjuk a leszűrt lencsét, felöntjük a paradicsommal, és alaplével (vagy vízzel). Sóval, borssal ízesítjük ízlés szerint, majd kb. 25-30 percig pároljuk alacsonyabb hőfokon, lefedve. Önmagában is finom, de sült kolbásszal is remek választás.

Lencsepüré a legkisebbeknek

8 hónapos kortól adható.

Hozzávalók: 2 sárgarépa, 1 kis paszternák, 1 evőkanál bio vöröslencse, 1 mokkáskanál csíraolaj

Elkészítés: A vöröslencsét vízben megfőzzük, a zöldségeket megpároljuk. Összeturmixoljuk őket és hozzáadjuk az olajat.

Kapcsolódó cikkeink lencse témában:

A lencse 12 jótékony hatása

Egytálétel, hogy több időd maradjon

A 10 legjobb étel a babának