Gyerek

Gyere fórumozni!

Új lehetőség a babaszoba oldalain. Szakértőink várják a munkával, gyerekneveléssel, szoptatással, sporttal kapcsolatos kérdéseidet. Elsőként Új Anikó coach ült fórumszobánkban.
2012. Február 05.

Mit tegyen az az édesanya, aki két gyerekkel van otthon, és felszámolták a munkahelyét? Milyen munkát vállaljon, milyen munkakörökben jöhet szóba a távmunka?

Új Anikó, a Business Coach Kft. stratégiai partnere úgy véli, hogy a távmunkára általában az a fajta tevékenység a legalkalmasabb, amelynek a végeredménye határidős, és a feladat végrehajtója viszonylag nagy rugalmassággal oszthatja be az idejét. Ilyen lehet például az adatfeldolgozás, elemzések, jelentések készítése, fordítás, pályázat- vagy tanulmányírás és ehhez hasonlók. Szerintem nem lehet távmunkában sikeresen végezni olyan feladatokat, amelyek azonnali reagálást igényelnek, rosszul tervezhetőek, például a forró drót típusú ügyfélszolgálat.

Gyere fórumozni!

Egy másik visszatérő kérdés, hogy miként álljon neki a kisgyerekes anya az álláskeresésnek.

A coach az állásportálokat, illetve az ismeretségi kör mozgósítását ajánlotta.

– Egy közelmúltbeli felmérés szerint az üres pozíciók legalább 40 százalékát a cégek meg sem hirdetik nyilvánosan – írja Új Anikó -, hanem vagy belső forrásból, vagy csak belső hirdetés alapján, munkatársi ajánlással töltik be. Ezért mindenképpen érdemes szólni a barátaidnak, rokonaidnak, közelebbi és távolabbi ismerőseidnek, hogy álláskeresésben vagy, és gondoljanak rád, ha szembetalálkoznak bármilyen lehetőséggel – írta Anikó.

Az önéletrajz sarkalatos pont minden álláspályázónak. De vajon bekerüljön-e a gyes az önéletrajzba?

A coach azt javasolja, hogy az otthon töltött éveket az önéletrajzban olyan módon jelenítsük meg, hogy az ne semmittevésnek tűnjön, hanem az domborodjon ki belőle, hogy milyen új képességeket sajátítottunk el. Például a szervezőkészség, az időgazdálkodás (gyerek melletti munka esetén ez mindig kell, akkor is, ha csak alkalmi megbízásról van szó).

A kisgyerekes anyák állandó problémája, hogy a gyerek betegsége miatt sokat kell hiányozniuk. Ez számos konfliktust okoz a munkahelyen. Az egyik kérdezőt például leértékelték emiatt a cégénél, egyre komolytalanabb munkákat kapott, fizetése is visszaesett. A gyerek közben egyre jobban bírja a strapát, az anya mégsem tud kitörni az „értéktelen munkaerő” skatulyából.

– A gyerekek felcseperedésével és önállósodásával sok anyuka veszi észre magán, hogy újra felszabadulnak az energiái, amelyeket szívesen vezetne le a munkájában – írja Anikó. – A felismerést tett kövesse: állj bátran a főnököd elé, és mondd el, mi a helyzet! Magától nem tudja kitalálni a te gondolataidat, vágyaidat, ezért legyél asszertív: nyíltan fogalmazd meg, hogyan látod a jelenlegi helyzetedet a cégnél, miben szeretnél változtatni, milyen új kihívásokat keresel. A legtöbb főnök örül, ha a beosztottjai több feladatot, felelősséget akarnak vállalni, hiszen ezzel őt tudják tehermentesíteni. Ha a jelenlegi főnököd beskatulyázott, akkor gondolkozhatsz a váltáson: nagyobb cég esetében ezt akár szervezeten belül is megteheted, vagy kereshetsz másik céget.