Gyerek

GYET 2020 – A nagycsaládosok támogatása

A GYET egy, kizárólag a nagycsaládosoknak járó támogatás, amelyet legalább három gyerek esetén igényelhetnek a szülők. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a GYET igényléséről.
2020. Január 07.
GYET 2020 - A nagycsaládosok támogatása (fotó: iStock)

Kinek jár a GYET?

A GYET, vagyis a gyermeknevelési támogatás egy olyan ellátás, amelyet csak a nagycsaládosok, vagyis csak a három vagy annál több kiskorú gyereket nevelő szülők, gyámok igényelhetnek. Az, hogy meddig jár a támogatás, a legkisebb gyerek életkorától függ. Amint a legfiatalabb gyerek betöltötte a 3 éves kort, már igényelhető a támogatás, és egészen addig jár, amíg 8 éves nem lesz.

Fontos, hogy a GYET esetében csak 18 év alatti gyerekek után jár a támogatás. Tehát ha egy családban három gyerek van, és a legidősebb betölti a 18-at, nagykorú lesz, vagyis a szülők elesnek a támogatástól.

Mikor nem jár a GYET?

A GYET mellett lehet dolgozni, de csak akkor, ha az igénylő szülő vagy gyám nem dolgozik többet heti 30 óránál, vagy az otthonában dolgozik. Utóbbira nem szabtak meg időkorlátot, az otthoni munkavégzés akár egy teljes állásnak megfelelő időben is történhet.

Nem jár a GYET olyan gyermek után, akit ideiglenes hatállyal elhelyeztek, nevelésbe vettek, illetve akit 30 napot meghaladóan szociális intézményben helyeztek el.

A rendszeres szociális pénzellátásban részesülő személynek sem jár a GYET. A táppénz, a baleseti táppénz, illetve az ápolási díj, amely a fokozott ápolást igénylő súlyosan fogyatékos személy gondozása után jár kivételek – ezek mellett továbbra is igényelhető a gyermeknevelési támogatás.

Mennyi a GYET összege 2020-ban?

A gyermeknevelési támogatást havonta utalják a családnak, az összeg pedig a gyerekek számától függetlenül összesen 28 500 forint (ez nem emelkedett tavalyhoz képest). A támogatásból levonnak továbbá 10% nyugdíjjárulékot is. Töredékhónap esetén (tehát ha az igénylés a hónap közepén történt) egy naptári napra a havi összeg harmincad része jár.

Így lehet igényelni a GYET-et

Az igényléshez a “Kérelem gyermeknevelési támogatás megállapítására” elnevezésű formanyomtatványt kell kitölteni, és ezzel kell bemenni a kormányhivatalba. A papírmunkát persze online is lehet intézni, csak ügyfélkapu kell hozzá. Ebben az esetben a Magyar Államkincstár oldalát fel felkeresni, innen navigálnak tovább az űrlapokhoz.

Amire szükség lesz az igénylés során

  • érvényes személyi igazolvány, személyazonosító igazolvány, vagy érvényes kártya típusú gépjárművezetői engedély, érvényes útlevél,
  • külföldi állampolgár esetében érvényes bevándorlási, letelepedési engedély, magyarországi tartózkodásra jogosító egyéb irat, EU Kék Kártya,
  • amennyiben szükséges, a jogcímet igazoló gyámhatósági határozat,
  • és adókártya.

A GYET már az igénylés benyújtásának időpontjától jár.

Kapcsolódó cikkeink: