Gyerek

Fogszabályzás gyerekeknél – mikortól lehetséges?

Hány éves korban érdemes ellátogatni egy fogszabályozó szakorvoshoz, és mikor kaphat a gyermek fogszabályzót?
2021. Július 13.
Fogszabályzás gyerekeknél - mikortól lehetséges? (Fotó: Getty Images)

Az Amerikai Fogszabályozó Szakorvosok Egyesületének (American Association of Orthodontists) ajánlása szerint a fogszabályozási ellenőrzésnek érdemes megtörténnie legkésőbb a gyermek 7 éves koráig. A szakorvos észrevehet apróbb problémákat az állkapocs növekedésével és a végleges fogakkal kapcsolatban már akkor, amikor még bizonyos tejfogak megvannak. Ugyan a gyermek fogai szabályosnak tűnhetnek, felmerülhet olyan probléma, amit csak a fogszabályozó szakorvos tud felismerni.

A szakorvos azonosíthat kialakuló problémákat, és javasolhatja a gyermek növekedésének és fejlődésének figyelemmel kísérését, hogy amikor indokolt lesz, időben meg lehessen kezdeni a kezelést. De felfedezhet olyan problémát is, amely esetében hasznos lehet a korai kezelés. A korai kezelés lehetővé teheti, hogy a szakorvos irányítsa az állkapocs növekedését, csökkentse a kiálló elülső fogak sérülésének kockázatát, korrigálja a káros szokásokat, javítson a fogak megjelenésén, vagy az állandó fogakat megfelelőbb helyzetbe irányítsa.

A fogszabályozás megkezdésének legmegfelelőbb időpontja függ attól, a gyermek fogainak elmozdulása mennyire súlyos, és hogy mi az oka. Hagyományosan akkor kezdődhet a fogszabályzóval történő kezelés, korrigálás, amikor a gyermek már elvesztette a tejfogainak nagy részét, és az állandó fogainak többsége kinőtt.  Ez általában a gyermek 8-14 éves kora között történik. Ilyenkor ki lehet használni a gyermek növekedésének ritmusát, hogy a fejlődés során elérjék a kívánt eredményt.

A fogszabályozási problémák többsége, például a fogtorlódás, a túl sok hely a fogak között, a kiálló felső fogak, az extra vagy hiányzó fogak, és az állkapocs növekedési problémái öröklődhetnek. Míg néhány probléma a fejlődés során, idővel alakul ki, például ujjszopás, rossz szájhigiénia, nem megfelelő táplálkozás vagy egyéb problémák miatt.

A fogszabályzó azáltal korrigálja a problémákat, hogy nyomást gyakorol a fogakra, míg azokat végül egyenesebb pozícióba nem hozza. Léteznek átlátszó, kivehető fogszabályzók, és állandó változatok. Ez utóbbiak általában fémhuzalokkal és gumiszalagokkal kapcsolódnak a fogakhoz, de léteznek kevésbé észrevehető, átlátszó vagy kerámia fogszabályzók is. Bizonyos fogszabályzók a fogak mögé kerülnek.

Az, hogy meddig szükséges viselni a fogszabályzót, attól függ, milyen problémákat kezelnek az eszközzel, de az átlagos idő körülbelül 2 év.

Források: aaoinfo.orgmayoclinic.orgstanfordchildrens.orgkidshealth.org