Gyerek

Felnőttkorban problémát okozhatnak a gyerekkori kegyes hazugságok

Ki gondolta volna, hogy az olyan apró hazugságoknak gyerekkorban, mint a Ha nem jössz most velem, itt hagylak! hosszú távú következményekkel járhatnak?
2019. Október 15.
Felnőttkorban problémát okozhatnak a gyerekkori kegyes hazugságok (Fotó: iStock)

Előfordul, hogy a szülőknek füllenteniük kell. “Megígérem, hogy az oltás nem fog fájni!”, “A spenóttól erős leszel!”, “Természetesen létezik a Télapó!” És ki hibáztatná őket ezekért? Hiszen a gyereknevelés nem egyszerű, és néha ezt kell tenni, hogy egy kicsit könnyebb legyen.

Egy új tanulmány szerint azonban, amelyet a szingapúri Nanyang Műszaki Egyetemen készítettek, azoknak a gyerekeknek, akiknek apróbb dolgokban hazudtak a szüleik, nehezebb lesz alkalmazkodniuk a felnőttséghez, felnőttként maguk is hajlamosabbak lesznek a füllentésre, és nagyobb valószínűséggel lesz majd negatív a viselkedésük.

A kutatás során 379 szingapúri fiatal felnőttet kérdeztek arról, hogy a szüleik hazudtak-e nekik, mikor gyerekek voltak, mennyit hazudnak ma a szüleiknek, és mennyire jól tudnak alkalmazkodni a felnőttkori kihívásokhoz. Végül arra jutottak, hogy azok, akiknek a szüleik füllentettek, nagyobb arányban hazudtak felnőttként maguk is a szüleiknek. – Úgy tűnik, ezek olyan jellegű hazugságok, amelyekkel időt takaríthatnak meg a magyarázkodás során, ha bizonyos dolgaik nehezen magyarázhatók – mondta el a tanulmány vezetője, Setoh Peipei, az egyetem adjunktusa.

Amikor a szülők azt mondják, az őszinteség a legjobb taktika, ám maguk kegyes hazugságokat mondanak a gyereknek, azzal ellentmondó üzenetet közvetítenek felé. A szülők hazugságai végül ronthatják a bizalmat, és jó alapot adhatnak ahhoz, hogy a gyerek hasonló mintát kövessen.

Peipei szerint a kutatásuk azt sugallja, hogy a hazugság használatának a nevelésben negatív következményei lehetnek felnőtt korban. – A szülőknek tisztában kell lenniük ezekkel a későbbi következményekkel, és mérlegelniük kell a hazugságok alternatíváit, mint a gyerekek érzelmeinek elismerését, a valós információk megadását, hogy tudják, mire számíthatnak, legyen választási lehetőségük, és együtt oldhassák meg a problémáikat – magyarázta a kutatás vezetője.

Mielőtt azonban pánikba esne bárki is, hogy ha hazudik a Télapóról, az maradandó problémát okoz a gyereknél, megnyugtatnánk az illetőt. A kutatás szerint sokkal inkább azokkal a hazugságokkal van gond, amelyek lényege, hogy általuk bizonyos viselkedést váltsanak ki a gyerekből, nem pedig az apróbb, kegyes hazugságokkal. Így ez utóbbiakat időnként be lehet vetni, ha nincs más mód.

(VIA)

Kapcsolódó írásaink: