Gyerek

Fantasztikus ünnepi menütipp gyerekeknek a sztárbloggertől

Csak nekünk, csak itt, csak most! Egyik kedvenc gasztrobloggerünk kipróbált, gyerekeken többszörösen tesztelt ünnepi fogásai.
2011. December 13.

Aszalt gyümölccsel töltött csirkebatyuk

Hozzávalók:

-1 egész csirkemellfilé

-40 dkg aszalt mazsola+áfonya+sárgabarack

-fél dl konyak

-dijoni mézes mustár

-leveles tészta

-só

-frissen őrölt bors

-1 felvert tojás

Elkészítés:

Az aszalványokat a konyakkal (a konyak alkoholtartalma a forralás és sütés alatt elpárolog. Aki mégis kihagyná ezt az összetevőt, készítse 1dl vízzel, vagy gyümölcsteával) megforralom a mikroban. A leveles tésztát kitekerem.

A csirkemelleket hosszában félbevágom. Sózom, borsozom és a mustárral bekenem. A tésztát akkora darabokra vágom, hogy a csirkemelleket bele tudjam burkolni. A csirkemellek alá egy kevés aszalványt teszek, majd a tetejére is. Beburkolom a tésztával. Kreatívak szaggathatnak a tetejére csillagot, hópelyhet. A felvert tojással lekenem és 20 fokon 30 perc alatt megsütöm. Pikáns, édeskés, kölyökkedvenc.

Fantasztikus ünnepi menütipp gyerekeknek a sztárbloggertől

Hópehelytorta meggyel és szederrel

Hozzávalók:

-1 cs (25 dkg) Hobbits keksz

-10 dkg vaj

-50 dkg ricotta

-50 dkg mascarpone

-12,5 dkg cukor

-4+2 lap zselatin

-citromlé

-2 dl tejszín

-(fagyasztott) meggy és szeder (mi más télvíz idején?!:-))

Elkészítés:

A szedret és a meggyet szobahőmérsékleten felolvasztom, a levüket felfogom. A kekszet ledarálom, a vajat felolvasztom, majd a kettőt összekeverem és egy kapcsos tortaforma aljára nyomkodom. 200 fokon 10 percig elősütöm. 4 és 2 zselatinlapot külön-külön vízbe áztatok.

A mascarponét, ricottát, a cukorral és a citromlével kikeverem. A meggy és szeder levét felmelegítem, majd a 2 levél zselatint kinyomkodom és a lében feloldom, majd a gyümölcsöket belekeverem és kihűtöm. A 4 levél zselatint pici vízben feloldom és hozzákeverek két kanálnyi krémet kanalanként, majd a többi krémhez adom.

A tejszínből kemény habot verek és a többi krémhez adom. A krém felét a tortaaljra simítom, rárakom a zselés gyümölcsöt, majd a maradék krémet is rákenem és egy éjszakán át hűtöm. Tálalás előtt kakaóporral megszórom.

Fantasztikus ünnepi menütipp gyerekeknek a sztárbloggertől

Fantasztikus ünnepi menütipp gyerekeknek a sztárbloggertől

Most jelent meg a szerző első könyve, íme az ajánlása:

“Két kisgyermek anyukájaként, a Kerekerdő Óvoda vezetőjeként, valamint az Ízbolygó blog szerzőjeként talákozhattatok már velem. Mindennapjaimat kisebb-nagyobb gyermekek között töltöm. Fontosnak tartom a gyermekekkel megismertetni a gasztronómia különféle területeit. Sütünk-főzünk, kertészkedünk, ismerkedünk az alapanyagokkal a Manókonyha foglalkozások keretein belül, ezért is viseli a könyv ezt a nevet.

Teszem ezt egyrészt az egészséges életmód, az egészséges táplálkozás kialakítása miatt, hiszen óvodás-kisiskolás korban kell letenni gyermekeinknél a táplálkozás alapjait. Másrészt úgy vélem, a gasztrokultúra a kultúránk része. Be kell engednünk gyermekeinket a konyhába, hadd lássák, tapintsák, ízleljék az ételeket már az elkészülésük kezdeti pillanataitól.”

További ünnepi menütippek:

  • Három isteni főétel az ünnepi menübe
  • Kisgyerek az ünnepi asztalnál? – Kerüld el a káoszt!
  • Karácsonyi menü kicsiknek-nagyoknak
  • Első karácsony a babával