Gyerek

Fáj a gyerek lába – Hogy segíthetek?

Kisgyermek- és kisiskolás korban leggyakoribb végtagfájdalmak a növekedési fájdalmak: a tompától az égetőig olyan erős fájdalmat is érezhet a gyermek esténként, elalváskor vagy alvás közben a lábszárában és a sípcsontban, hogy sírva fakad.
2018. Október 28.
Fáj a gyerek lába - Hogy segíthetek? (Fotó: Getty Images)

A fájdalom helyét többnyire nem tudja pontosan megadni. A fájdalom egy idő után magától elmúlik, de visszatérhet. Láz nincsen.

Oka még nem tisztázott, a fájdalmak vélhetőleg a csonthártyából, a növekedési résekből vagy az izmokból és inakból indulnak ki. Biztos, hogy akkor lépnek fel, amikor a gyermek éppen ugrik egyet a növekedésben. Eleven, nyugtalan vagy ideges gyermekeknél gyakoribb.

 Ha a lábak bizonytalan fájdalmai javulási tendencia nélkül hét napnál tovább tartanak, fel kell keresni az orvost. Lázzal kísért végtagfájdalom esetén a csontvelőgyulladás kizárása végett azonnal orvoshoz kell fordulni. Az orvos nagy valószínűséggel megvizsgálja a gyermeket, hogy a fájdalom egyéb okait, például az ízületi ömlenyt, szalagszakadást vagy reumát kizárja. A növekedési fájdalmak ártalmatlanok, célzott kezelésükre nincs szükség.

A növekedési fájdalom tünetei

  • fájdalmak, főleg a lábszárban és a sípcsontban
  • fájdalmak, főleg esténként és éjjelente az ágyban

Hogy segíthet a szülő?

Simogató mozdulatokkal masszírozd a gyerek fájó lábát lentről felfelé. A masszírozás lazítja az izomfeszültséget. Használhatsz masszázsolajat is. Gondoskodj róla, hogy a gyermek napközben sokat mozogjon; a testmozgás erősíti az izomzatot.Forrás:  Helmut Keudel, Barbara Capelle: Gyermekbetegségek c. könyveEzt is érdemes elolvasni: