Gyerek

Ezért viselkedik másképp a gyerek otthon és az iskolában

Azt vetted észre, hogy a gyerek az iskolában jól viselkedik, jó a kedve, de amint hazaér, negatív megnyilvánulásai lesznek, hisztizik, sír? Ezt úgy hívják: iskola utáni összeomlás.
2019. November 20.
Nyafogás, sírás? Miért viselkedik másképp otthon és az iskolában? (Fotó: iStock)

A szakember szerint ha a gyerekek iskolában vannak, hajlamosak arra, hogy visszatartsák az érzéseiket, kontrollálják viselkedésüket. Mivel nem engedhetik ki érzéseiket ott, otthon engedik ki a gőzt – amikor hazaérnek, nyafoghatnak, sírhatnak, akár tiszteletlenül is viselkedhetnek. Ennek kiküszöbölésére három egyszerű stratégiát javasol Andrea Loewen Nair nevelési tanácsadó, aki ezt a jelenséget úgy nevezi – iskola utáni összeomlás.

Kezdj egy egyszerű üdvözléssel

Amikor hazaér a gyerek az iskolából, ahelyett, hogy rögtön ráborítanád a “milyen napod volt” kérdést, üdvözöld egy nagy mosollyal, öleléssel, puszival, és mondj neki valami pozitív dolgot, például hogy örülsz, hogy végre hazaért!

Korlátozd az iskola utáni feladatokat

A gyerekeknek is ki kell egy kicsit kapcsolniuk az iskola után, nem állhatnak neki azonnal a házi feladatnak, hiszen az nagyon megterheli őket. Hagyd egy kicsit lazítani ilyenkor. Adj neki uzsonnát vagy egy kis egészséges nasit, innivalót, hogy feltöltődhessen a feladatok előtt.

Napközben is lehetsz vele

Ha már iskolába jár, te pedig dolgozol, akkor is “lehetsz a gyerekkel” napközben. Például vegyél egyforma karkötőt neki és magadnak, vagy bármit, amit mindketten viselhettek. Lehet egy különleges reggeli rutin is, amikor mindketten felteszitek, így az iskolában még jobban érezheti, hogy gondolsz rá.

Ezeken túl ne felejtsd el, hogy nem jó ötlet megbüntetni, ha iskola után egy kicsit kiborul a gyerek. Ilyenkor inkább kérdezd meg, mit érez, segíts neki, hogy ezt szavakba önthesse, és tudasd vele, hogy emiatt nem haragszol rá. Emlékeztesd arra, hogy most tud egy kicsit kikapcsolódni, lazítani. Az elején nem lesz egyszerű, de később sokkal nyugodtabb és boldogabb lesz.

Kapcsolódó írásaink: