Gyerek

Ezért ne engedd, hogy nézze a gyerek a Squid Game-et

Futótűzként terjed a Squid Game híre az iskolások között, egyre több gyerek nézi, hallgatja a zenéjét, és játssza a sorozatban szereplő játékokat. Ám a pszichológusok szerint a legjobb, ha kimarad a gyerek életéből a Squid Game.
2021. Október 18.
Forrás: Netflix

A koreai túlélő dráma, a Squid Game hatalmas nézettséget produkál a Netflixen. A Hwang Dong-hyuk által rendezett sorozat mégis megosztó alkotás – sokan vitatják értékességét, eredetiségét. A 16+-os besorolás dacára nemcsak felnőttek nézik, hanem alsós gyerekek is. Szülői engedélyt talán azért kapnak könnyen a gyerekek a sorozathoz, mert gyermekkori játékokat kell teljesíteniük a szereplőknek. Ez azonban rendkívül megtévesztő, hisz a Squid Game-ben többek között – nem gyerekszemnek és léleknek való – véres mészárlással is találkozhatunk.

Egy londoni iskola vezetői levelet is írtak a szülőknek, hogy ne engedjék nézni a gyerekeknek a sorozatot, mert az iskolában a Squid Gameből átvett gyerekjátékokat játsszák a nebulók. A szigetországban is sok 8-10 éves a szülőkkel együtt nézi a sorozatot. 

A szülői csoportokban is tárgyalt jelenség kapcsán a Daily Mailnek nyilatkozott egy pszichológus, Sandra Wheatley, aki arra figyelmezteti a szülőket, hogy ne engedjék a gyerekeknek nézni a szóban forgó sorozatot, mert rossz hatással lehet rájuk. Egyfelől Wheatley szerint fennáll a veszély, hogy a gyerek – az erőszakos minta hatására – erőszakos videlkedést mutat majd, másfelől ha társát bántalmazzák, rosszabbul reagálhat a látottak hatására – passzívan kimaradhat vagy agresszorként beszállhat a bántalmazásba. 

Tudni kell nemet mondani

A legjobb, ha nem engedjük a gyereknek nézni a félelemkeltő és rossz társadalmi viselkedési mintát adó sorozatot. A szeretetteljes, engedő, gyerekközpontú gyereknevelés nem a kontroll-nélküliséget jelenti. Határok igenis kellenek, s még egy 8-10 éves gyereknél is szükség van arra, hogy bizonyos dolgokban korlátozzuk, határt állítsunk, előszűrjünk – figyelmeztet a szakember. Ilyen terület az is, hogy mit néz a gyerek. Egy ennyi idős gyerek, még nem tudja eldönteni, hogy milyen tartalom hogy befolyásolja a fejlődését. Ne engedjük tehát, hogy kontroll nélkül szörfözzön a videómegosztó és streaming oldalakon! S ne dőljünk be annak az érvnek sem, hogy “de a barátom, az osztálytársaim is nézik”! Legyünk határozottak, ha úgy ítéljük meg, hogy még nem neki való egy film vagy sorozat!

Kapcsolódó: Ilyen pozitív hatása lehet a képernyőidő korlátozásának