Gyerek

Ezért gyakoribb a tápszeres babáknál a hasmenés

Az anyatej a gyermek legjobb tápláléka élete első hónapjai alatt, ez nem kérdés. Kutatók tucatjai vizsgálják e különleges "ital" összetételét, hogy jobban megértsék, milyen hatással van a kicsik bélflórájára.
2017. Május 19.

Az eredményekből remélhetőleg a tápszeres babák is profitálhatnak.

Előfordul, hogy eltökélt szándéka ellenére az édesanya mégsem tudja szoptatni csecsemőjét, kénytelen tápszerrel etetni babáját. Habár az utóbbi évtizedekben a tápszerek hatalmas fejlődésen mentek át, és a kutatók mindent megtettek, hogy a tápszer minél jobban hasonlítson az anyatejre, természetesen vannak eltérések – talán hozzá sem kell tenni, hogy az anyatej javára.

A tápszerrel etetett gyermekek körében – egyéves kor alattgyakoribb a hasmenés, mint anyatejes társaik esetében.

Különleges útravaló

Születésükkor különleges útravalót kapnak a babák édesanyjuktól: hasznos baktériumokat, amelyek a tápcsatornában, bélflórában megtelepedve óvják a szervezetet a kórokozóktól, és segítenek felépíteni a test védekező rendszerét.

Ezek a jótékony baktériumok – probiotikumok – segítenek az anyatej lebontásában is. Az anyatej olyan prebiotikumokat tartalmaz, amelyek táplálékul szolgálnak a baktériumoknak. A prebiotikumoknak köszönhetően a probiotikumok tovább szaporodnak, így hatékonyabban „dolgozhatnak”.

Az antibiotikumok szedése, a tápszerek használata, továbbá a császármetszések számának növekedése megváltoztatja a babák mikrobiótáját – erről nyilatkozott a közelmúltban a Nutraingredientsnek David Kyle kutató, aki az amszterdami Probiota konferencián ismertette munkája eredményeit. A szakember az egészséges mikrobióta teljes elvesztéséről beszélt, ami a nyugati életmód és orvosi gyakorlat következtében történhet meg. Ugyanakkor elismerte, hogy az orvosi beavatkozások sokszor valóban szükségesek, ám a császármetszések magas száma vagy az antibiotikumok használata nem mindig indokolt.

Jól működő rendszer

Mindenesetre teljes az egyetértés abban a tekintetben, hogy a tápszereknek a lehető legjobban kell hasonlítaniuk az anyatejre. A gyártók ugyan mindent megtesznek ennek érdekében, maradéktalanul mégsem sikerül.

Közismert tény, hogy az anyatejjel táplált babák között jóval kisebb arányban fordul elő hasmenés vagy más emésztési zavar, mint tápszeres társaiknál.

A természet nagyon jól kitalálta: az anyatej prebiotikus karaktere éppen olyan, hogy a megfelelő baktériumokat előnybe hozza a többivel szemben, így alakítja ki az egészséges anyatejes babákra jellemző mikrobiótát. A tápszeres babák nem részesülnek ebben a támogatásban, mikroflórájuk pedig sokkal több párhuzamot mutat a felnőttekével.

Teljes mértékben feltárni

Számos szakember kutatja az anyatej összetételét és annak hatását a gyermekek bélflórájára. Régóta próbálkoznak azzal is, hogy a valamilyen ok miatt megbomló egyensúlyt probiotikumokkal helyreállítsák. David Kyle szerint akkor várható komoly áttörés ezen a téren, ha a háttérben működő mechanizmust teljes mértékben feltárják.

A tápszerek fejlesztésekor mindenesetre most már figyelmet fordítanak arra, hogy a termékek a megfelelő prebiotikumokat tartalmazzák. A cél természetesen az, hogy a tápszerek minél jobban hasonlítsanak az anyatejhez, így a tápszeres babák bélflórája is egészségesen fejlődhessen, és így a gyötrő emésztési problémáktól, hasmenéstől is megszabadulhassanak.

Kapcsolódó cikkeink:

Szedhető-e probiotikum a szoptatás alatt?

Probiotikumszedés a terhesség alatt

Mikor kell a babának probiotikumot adni?

Ennyi minden hat a baba bélflórájára