Gyerek

Ezért érdemes az iskoláskorú gyermekkel is együtt olvasni

Az iskoláskorú gyerekeknél az egyik legnagyobb mérföldkő az olvasás megtanulása. Fontos, hogy a gyerekek megtanuljanak önállóan olvasni, és az olvasási készségeik erősítése érdekében maguktól olvassanak könyveket, érdemes a szülőkkel közösen is olvasniuk.
2021. Március 17.
Ezért érdemes az iskoláskorú gyermekkel is együtt olvasni (Fotó: Getty Images)

A Verywellfamily.com összegyűjtött öt érvet arra, miért érdemes együtt olvasni a gyermekkel.

Segít megszerettetni a könyveket

Ha a családi rutin rendszeres része az olvasás, akkor olyan normális részévé válik a mindennapoknak, mint a közös vacsora vagy a fürdés. Minél többet olvas a gyermek a szülővel, és látja, hogy a szülő is olvas, annál valószínűbb, hogy ő is még inkább szeret majd elmerülni egy jó történetben. A közös olvasással egy nagyszerű szokást lehet ösztönözni, amit egy életen át gyakorolhat a gyermek.

A több könyvidő kevesebb képernyőidőt jelenthet

Ha a mindennapi elfoglaltságok része az olvasás, ha beütemezzük ezt is, az természetesen a képernyőidő csökkenésével járhat. Arról is bizonyosodj meg, hogy a gyermek a képernyő előtt töltött idő alatt oktatási, edukatív tartalmakat is használ-e – ez azt jelenti, hogy ki kell találnia, hogyan oszthatja be a képernyőidőt, miközben minden nap olvas is.

Közös időtöltés, ami erősíti a kapcsolatot

Az egyik legjobb módja a gyerekkel való kapcsolódásnak egy jó történet. Ez nem csak remek időtöltés, ami erősíti a köteléket, de lehetőséget ad arra is, hogy a szülő és a gyermek megossza a véleményeit, gondolatait bármilyen olvasott történetről. Ez arra ösztönözheti a gyermeket, hogy elgondolkodjon a történeteken, kialakítsa és megossza saját véleményét.

A gyermek gyakorolhatja a hangos felolvasást

Ahogy a gyermek olvasási készségei egyre jobbak, felváltva olvashatnak fel hangosan a szülővel a közös olvasás során. Ez növeli a gyermek önbizalmát, és hozzászokik ahhoz is, hogy másoknak olvasson fel, ami hasznos készség lesz az iskolában is. A hangos olvasás növeli a szókincset is, és segít, hogy a gyermek jobban megértse a történet mélyebb jelentését is.

Remek szórakozás

Csak azért, mert valaki felnőtt, az még nem jelenti azt, hogy nem élvezhet egy jó gyerekkönyvet. Az egyik előnye a gyerekkel való közös olvasásnak, hogy szórakoztató. Azon túl, hogy a szülő és a gyermek közelebb kerülhetnek egymáshoz, a kutatások szerint a gyerekkel való közös játék és szórakozás az egyik legjobb módja annak, hogy növelje a gyermek esélyét arra, hogy később élete során boldog és egészséges legyen.