Gyerek

Ezekben az esetekben akkor is fizetni kell, ha van tajszámunk

2007 óta a társadalombiztosítóval szerződött egészségügyi szolgáltatók kötelesek ellenőrizni a betegek jogosultságát. A jogosultság-ellenőrzés lényege, hogy minden érvényes tajszám mögött legyen befizetés.
2019. Április 15.
Ezekben az esetekben akkor is fizetni kell, ha van tajszámunk

A jogosultságot az egészségügyi szolgáltatók elektronikus úton ellenőrzik a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) nyilvántartásában. Nem kell a jogosultságot ellenőrizni az alábbi orvosi/ápolási ellátásoknál:

  • mentés, betegszállítás,
  • védőnői szolgáltatás,
  • otthoni szakápolás,
  • iskola- és ifjúság-egészségügy,
  • mozgó szakorvosi szolgálat,
  • diagnosztika, kórszövettan vizsgálat (ahol nincs jelen a beteg),
  • boncolás.

Az ellenőrzés lényege természetesen az, hogy legyen befizetés minden érvényes tajszám mögött. A jogosultság-ellenőrzésen különböző színű lámpa jelzi az állapotot: “zöld”, “piros”, “sárga”, “kék” vagy “barna” – írj a hvg.hu az Adózóna nyomán.

Például, ha valakinek van érvényes tajszáma, de rendezetlen a befizetése, akkor a piros lámpa jelenik meg. Ebben az esetben is megkapja a társadalombiztosítás keretében az egészségügyi szolgáltatást, azonban a jogosultság rendezése érdekében köteles a kormányhivatal egészségbiztosítási szervéhez fordulni.

A sárga lámpa azoknál jelenik meg, akik megállapodás alapján jogosultak egészségügyi szolgáltatásra, azok a személyek köthetik meg, akik nem biztosítottak, és egészségügyi szolgáltatásra egyéb jogcímen sem jogosultak.

A megállapodás alapján fizetendő járulék havi összege: nagykorú állampolgár esetén a minimálbér (azaz 149 000 forint) 50 százaléka, 18 évesnél fiatalabbak, valamint Magyarországon nappali tagozaton tanulmányokat folytató külföldi tanuló esetén a minimálbér (azaz 149 000 forint) 30 százaléka.

A hatályos szabály alapján a megállapodás első 24 hónapjában csak sürgősségi ellátásokra jogosult az, akinek megállapodása van, kivéve, ha a megállapodás megkötésével egyidejűleg az előírt járulék befizetése 24 hónapra megtörténik. Esetükben a tajszám érvényes, azonban a fenti 24 havi befizetés, illetve várakozási idő letelte után sem kapnak teljes körű ellátást.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: HVG.hu