Gyerek

Ez az első lépés, hogy boldog legyen a gyerek

Nem mindig egyszerű megtalálni azokat a dolgokat az életünkben, amelyekért hálásak lehetünk. Azonban van néhány módszer, amellyel ez sokkal könnyebben mehet, amellyel javíthatunk hálás hozzáállásunkon, miközben gyermekeinknek is megtaníthatjuk erre.
2019. November 12.
Ez az első lépés, hogy boldog legyen a gyerek (Fotó: iStock)

Lássuk meg a szépet a világban

Ahhoz, hogy valami szépet lássunk, nem kell feltétlenül utaznunk, vagy múzeumba mennünk. Gyakran ott vannak a gyönyörű dolgok a közvetlen közelünkben. Ilyen lehet például egy olyan egyszerű dolog, mint például egy fa, ami a kedvenc fánk lesz, mert nagyon szépnek látjuk, és amit tudunk figyelni egész évben, hogyan változik évszakról-évszakra.

Mondjunk köszönetet a gyerekeknek

Például ha elkészülnek maguktól reggel, mondjunk köszönetet azért, hogy ilyen önállóak. Ha a mosogatóba teszik a tányért evés után, köszönjük meg, hogy ilyen segítőkészek. Ha testvérükkel megosztják a játékukat, nassolnivalójukat, köszönjük meg a kedvességüket.

Ne legyenek megszokottak a jó dolgok

Az alkalmazkodás nagyon hasznos tud lenni rossz dolgok esetén, mint például egy munkahely elvesztése. De a jó dolgokat nem szabad ennyire megszokni, mert azok végül magától értetődőnek tűnnek majd. A gyerekeket is érdemes időnként emlékeztetni, hogy hálásak lehetnek a már megszokott dolgokért is. Például felhívhatjuk a figyelmet arra biciklizés közben, hogy milyen nehezen ment a tanulás, és mennyire örülhetnek annak, hogy most már ennyire ügyesek. Így az egyszeri jutalmak, jó dolgok, ajándékok folyamatos jó dolgokká válhatnak.

A nehéz helyzetekben is alkalmazzunk hálát

Ha például óvodát, iskolát vált a gyerek, annyi újdonságot tapasztal, hogy másra sem tud koncentrálni, csak arra, hogy mennyire kell alkalmazkodnia. Ilyen esetben jól működik, ha megkérjük, hogy mondjon el három dolgot, amiért hálás lehet aznap. Így arra koncentrálhat, mit adott neki már akkor az új helyzet, ahelyett, hogy aggódna miatta.

Osszuk meg, ha éppen hálásak vagyunk

Mindenkinek vannak olyan apró pillanatai, amikor hálásnak érzi magát, mert például a családja körében ülve egy finom vacsorát fogyaszt, vagy egyszerűen remek napja volt. Ha a gyerekek is körülöttünk vannak ilyenkor, osszuk meg velük is ezeket, hogy ők is megismerhessék, mi mindenért lehet hálás egy ember.

Ugye, milyen szerencsések vagyunk!?

Ugye, milyen szerencsések vagyunk, hogy a nagyszülők a közelünkben laknak? Ugye, milyen szerencsések vagyunk, hogy ilyen kedvesek a barátaink? Ugye, milyen szerencsések vagyunk, hogy ennyire klassz kutyusunk van? Az ehhez hasonló kérdések segítenek abban, hogy közösen hálásak lehessünk a fontos és jó dolgainkért, és emlékeztessenek arra, milyen nagyszerű életünk van. Ha úgy döntünk, hogy észrevesszük a jót, észre is fogjuk venni, és sokkal jobban érezhetjük magunkat!

(Forrás: mother.ly)

Kapcsolódó írásaink: