Gyerek

Ez a véleménye a magyaroknak az abortuszról

A világ 27 országában végeztek kutatást az abortusz megítéléséről.
2021. Október 05.
Ez a véleménye a magyaroknak az abortuszról (fotó: Getty Images)

Az Ipsos szeptember közepén hozta nyilvánosságra a világ 27 országában készített közvélemény-kutatását. Ebből az derült ki, hogy a magyar lakosság 59 százaléka szerint minden nőnek joga van bármikor megszakítania nem kívánt terhességet, 20 százalékuk szerint pedig bizonyos körülmények között kell engedélyezni a terhességmegszakítást. Azaz a magyarok 79 százaléka valamilyen formában támogatja az abortuszt. A megkérdezettek 4 százaléka semmilyen módon nem engedélyezné, 8 százalék szerint pedig csak akkor engedné, ha az anya élete veszélyben van – írja a 24.hu.

Világviszonylatban a legnagyobb arányban Svédországban támogatják a terhességmegszakítást (75 százalék), a legalacsonyabb arányban pedig Malajziában (14 százalék). A felmérésben részt vevő európai országok közül azonban mindenhol 70 százalék felett van az abortuszt részben vagy teljesen támogatók aránya.

Az Ipsos megnézte azt is, hogy 2014 és 2021 között hogyan alakult az abortusz támogatottsága országonként. Az európai országok közül Franciaországban történt a legnagyobb változás, ahol 9 százalékponttal kevesebb a támogatók aránya, mint 2014-ben, Olaszországban és Lengyelországban kisebb növekedés tapasztalható, Magyarországon pedig évek óta 80 százalék körül mozog a támogatók aránya.

A közvélemény-kutatás eredményeit demográfiai szempontok szerint is feldolgozták, így kiderült, hogy az idősebb, 50 és 74 év közötti korosztályban 5 százalékponttal magasabb azok aránya, akik támogatják az abortusz valamilyen formáját.

Ha nemek szerint vizsgáljuk meg az eredményeket, akkor azt látjuk, hogy a nők jóval elfogadóbbak, mint a férfiak, az abortusz teljes tiltása azonban minkét nem esetében 5 százalék.

A végzettséget tekintve: a legfeljebb alapfokú végzetstéggel rendelkezők 67 százaléka szerint legyen törvényes a terhességmegszakítás, a felsőfokú iskolát végzetteknél 75 százalékos az arány.

Forrás: 24.hu