Gyerek

Ez a kislány nem érez fájdalmat, sosem éhes és az alvásigénye is nulla

Olivia egy Angliában élő 12 éves kislány, aki egy rendkívül ritka genetikai elváltozásban érintett.
2021. November 24.

Az ő 6-os kromoszómája nem olyan, mint az emberek többségének, ebből adódóan egyáltalán nem érez fájdalmat, nem tudja, mit jelent éhesnek lenni és álmos sem szokott lenni. Sokak szerint ezek igazi “szuperképességek”, ám mindezek ellenére a kislány teljesen átlagosnak érzi magát és próbál ugyanolyan hétköznapi életet élni, mint a hozzá hasonló kiskamaszok.

Arra, hogy egyáltalán nem érez fájdalmat, 6 éves kora körül derült fény, méghozzá elég hajmeresztő módon: amikor anyukájával sétált, kiszaladt az útra, és egy autó elgázolta. Szerencsére nem sérült meg komolyabban, ennek ellenére kórházba szállították, ahol az orvosok nem akarták elhinni, hogy Olivia egyetlen könnycseppet sem hullatott a balesetet követően. 

Az anyukája, Niky tájékoztatta az orvosokat arról, hogy a kislánya kromoszóma-rendellenességgel született, ők azonban még soha nem találkoztak olyan emberrel, aki nemcsak fájdalmat, de félelmet sem érez soha. A kislány családját is meglepte, hogy körülbelül 9 hónapos korától kezdve soha nem sírt, és az alvással sem ápolt szoros barátságot: ma már odáig jutott, hogy 3 teljes napon át képes ébren maradni minden nehézség nélkül. Olivia rendellenessége annyira ritka, hogy a szakemberek még nevet sem adtak neki. Akik ismerik – cseppet sem tudományosan – csak “bionikus kislányként” emlegetik, hiszen fáradhatatlan és nem fél semmitől. 

Az orvosok azonban óvatosságra intették a szülőket: azért, mert a kislány nem érzi szükségét például az evésnek vagy az alvásnak, a szervezetének ugyanúgy szüksége van rá, mint bárki másnak, ezért fontos volt megértetni vele és megtanítani neki, hogy bizonyos időközönként egyen és lefeküdjön pihenni. Kromoszóma-probléma lévén sajnos ma még nem létezik gyógymód erre a különös állapotra, csak tüneti kezeléssel segíthetnek valamennyire: Olivia rendszeresen gyógyszert szed azért, hogy álomba tudjon merülni és tablettákkal idézik elő nála az éhségérzetet is, hogy legalább pár falatot magához vegyen.

Forrás: Via