Gyerek

Építs személyes márkát!

A sikerhez nem elég, hogy jó szakember, megbízható munkaerő vagy. Másokban is tudatosítanod kell az értékeidet.
2012. Február 15.

Sokakban még mindig egyfajta visszatetszést kelt az önmenedzselés, az önreklám gondolata, pedig a személyes márkaépítés nem a beképzeltségről szól. Sokkal inkább egy átgondolt, összehangolt kommunikációs stílus kialakításáról. Ha azt gondolod, hogy elegendő az aktualizált önéletrajz a fiókban, óriásit tévedsz!

Honlap

Ma már karnyújtásnyira vannak azok a technológiák, amelyekkel felépíthetsz magadnak egy honlapot. Ingyenes webhelyek , olcsó domainnév-előfizetések és ingyenes, egyszerűen kezelhető honlapszerkesztők teszik lehetővé, hogy minimális pénzből bárki számára elérhető internetes „névjegyed” legyen. Egy szakmai honlapra azonban nem a gyerek legkedvesebb képei kerülnek fel. Egy rövid, frappáns bemutatkozás egyetlen portréképpel és az elérhetőségeid semmiképp ne maradjanak le róla. A portré hátterében pedig ne a fürdőszoba csempéi látsszanak! Egy mosolygós, profi fotós által készített fotósorozat megéri a befektetést, hiszen szakmai fórumokon, blogokon és a Facebookon is megjelenhetsz vele.Referenciák, ügyfelek, díjak, különböző szakmai minősítések szerepeltetése egyáltalán nem számít dicsekvésnek. Tulajdonképpen ennyi is elég lenne, de ha igazán kompetensnek, aktívnak akarsz látszani, tedd dinamikussá a honlapod! Legyen a látogatóknak regisztrálási lehetőségük, és indíts például szakmai fórumot, vagy vezess blogot. Ha első hallásra furcsának is tűnik, ne vesd el azonnal az ötletet!

Szakmai fórum

Egyre gyakoribb, hogy különböző szakmai közösségeknek vannak olyan portáljai, amelyeken a szakemberek saját nevükkel, arcukkal szerepelnek. Pszichológusoknak, szociológusoknak, programozóknak, építészeknek, íróknak, pedagógusoknak nemcsak különböző szakmai szövetségeik, hanem online újságjaik, portáljaik is vannak. Keresd meg azokat a helyeket, ahová a te szaktudásod is beilleszthető!Aki például jártas egy technológiában, az válaszolhat a tanácstalan fórumozók kérdéseire. Ha rákeresnek a nevedre, és kiderül, hogy az elmúlt két évben rendszeresen segítetted a kezdőket, sokkal hitelesebb lesz az önéletrajzban hivatkozott szaktudásod. Ráadásul az önkéntes munka azt sugallja, hogy szereted a hivatásod, lelkes munkaerő leszel. Soha nem szabad azonban elragadtatnod magad, lehülyézned a másikat, mert az internet – kis túlzással – az idők végezetéig megőrzi az indulatos kifakadásokat. Fogalmazz pontosan, legyél türelmes, hiszen a kommunikációs képességeidet is tükrözni fogják ezek a bejegyzések.

Szakmai blog, publikáció

Nem kell a nagydoktorinak nekiveselkedned, a publikáció ma már nagyon sok szakmában a hétköznapi élet része. Írhatsz cikkeket valamelyik online szaklapba, készíthetsz letölthető, hasznos információkat összefoglaló anyagokat a honlapodra, vagy vezethetsz blogot. Egy tanítónő összegyűjtheti a különböző olvasástanítási módszerek leírásait, egy webfejlesztő írhat arról, hogyan készíthető igazán jól működő portál, egy fordító közzéteheti, mire kell egy cégnek vigyáznia, ha fordítócéget bíz meg a munkával, egy újságíró tippeket adhat arra, hogyan kell az internetre szánt anyagokat megfogalmazni.

Facebook

A legkényesebb kérdések egyike, hiszen itt jelenik meg a legmarkánsabban a magánszférád. Kiderül, mennyire fontos a családod, sokszor az is, milyen politikai irányultságú vagy, de az értékrended, a stílusod, vagy az érzelmi állapotod is kiolvasható a postokból, fényképekből, klubtagságokból.

Megjelenés

Ha a baba mellett is dolgozol, kötelező átvedlened. A tanítványaid, az ügyfeleid, a munkatársaid sokkal jobban fognak tisztelni, ha nem látják rajtad a szoptatás, a fáradtság jeleit. Nem a tökéletességen van a hangsúly, de egy pici smink, karbantartott frizura, néhány csinosabb ruhadarab a saját önbecsülésednek is jót tesz. Mielőtt hosszabb kihagyás után visszamennél dolgozni, fontold meg cikkünk tanácsait: Új szerephez új ruhatár.

Kezdj el rajta gondolkodni MOST!

Aki időlegesen kiesik a munkaerőpiacról, például mert kisgyerekeket nevel, annak különösen fontos lehet, hogy szakmai tapasztalatát, kompetenciáit meg tudja fogalmazni valamilyen módon. A babázás ideális a személyes márkád kitalálásához és felépítéséhez. Van időd megtervezni a honlapot, elsajátítani az alapvető WordPress , Drupal használatát. A tanulás színt visz a hétköznapokba, ha a baba mellett hiányozni kezdenek a szellemi kihívások. Ez a munka pedig bármikor megszakítható a baba igényeihez igazodva. A blog, a fórum, vagy egy cikk egyszerre csak egy kis figyelmet, időt igényel, és az sem baj, ha egy-egy nehezebb korszakban kihagysz egy hónapot.A személyes márka kialakítása közben megtanulsz értékes munkaerőként, értékes emberként gondolni magadra, és erre a megerősítésre az otthon töltött évek alatt mindenképpen szükséged lesz.