Gyerek

Ennyi mindennel készülhettek a fogtündér fogadására

A fogtündér generációk óta egy kis ajándékot hagy a gyerekek párnája alatt, amikor kiesik egy-egy tejfoguk. Ez a bájos hagyomány tökéletes alkalom arra, hogy a gyerekek többet tanuljanak a fogaik ápolásáról.
2022. Január 24.
Ennyi mindennel készülhettek a fogtündér fogadására (fotó: Getty Images)

Egy oklevél

Egy kis dokumentumot vagy oklevelet a gyermek párnája alatt hagyhatja a fogtündér az esemény emlékére. Vegyél egy jegyzetfüzetet vagy egy kartonlapot, írd rá a gyermeked nevét, a dátumot, az ajándékot és egy kis megjegyzést, például: “Köszönöm ezt a szép fogat! Látom, hogy minden nap rendesen mosod. Csak így tovább!”

Egy doboz a fogacskáknak

Vehettek közösen egy kis tálat vagy szép dobozt, amiben a gyermeked gyűjti a kiesett fogacskáit. Beszélgess el a gyermekeddel arról, hogy szerinte mi tetszene a fogtündérnek, talán egy olyan doboz, ami fényes, ragyogó, mint egy egészséges mosoly.

Egy emlékkönyv

Egy egyszerű üres jegyzetfüzetből maradandó emlék készülhet a fogtündér látogatásairól. Vegyétek meg együtt, dekoráljátok ki közösen, írjátok bele a gyerek adatait, írjatok üzenetet a fogtündérnek. Amikor a Fogtündér otthagyja az ajándékot, akkor írjon hozzá egy kis megjegyzést is, például: “Ez egy nagyon szép fog! Tudtad, hogy egyszer majd 32 fogad lesz?”

Egy naptár

A fogtündér látogatása remek alkalom arra, hogy a gyerekeket egészséges fogászati szokásokra neveljük. A fogtündér ajándékával együtt hagyj egy fogmosási naptárat a gyermek szobájában extra ajándékként. Tegyél hozzá egy filctollat is. Így minden egyes fogmosást feljegyezhet, sőt a fogorvosi látogatásokat is felírhatjátok.

Mosolyalbum

Jó móka lehet megörökíteni, hogyan változik gyermeked mosolya, ahogy a tejfogak kihullanak. Készíts egy olyan albumot, amiben olyan fotók szerepelnek, amelyek jól dokumentálják egy-egy fog elvesztését. Ezt a fogtündérnek is ki lehet készíteni, hogy ő is lássa.Fogváltásról akkor beszélünk, amikor a maradó fogak megjelenését a tejfog kiesése előzi meg. Ez általában az alsó metszőfogakkal kezdődik. Ezt követően nagyjából meghatározott sorrend következik, de az alábbiaktól való eltérés teljesen rendben van, egyéni eltérések lehetségesek. Tehát:

– 8-9 éves korig: alsó és felső metszőfogak

– 9-12 éves kor: kisőrlők és a szemfogak

– 11-13 évesen: második nagyőrlők

– 17-21 évesen: bölcsességfogak

(Cikk forrása: mouthhealthy.org)