Gyerek

Eltüntették a csoportképről a Down-szindrómás lányt, mert “nem mutatott jól”

Újabb durva kirekesztésben volt része egy 14 éves Down-szindrómás kislánynak, aki lelkesen vesz részt egy Utah-i cheerleader tánccsoport edzésein, a csoportképen azonban köszönték szépen, nem kértek a jelenlétéből.
2021. Július 02.

Igazán szívszorító és dühítő mindaz, ami történt: a szurkoló csapat két fotót készíttetett a táncosokról, az egyiken “megengedték” Morgyn Arnoldnak, a Down-szindrómában érintett társuknak, hogy szerepeljen a képen, a másikat viszont úgy fotózták, hogy azon Morgyn ne legyen jelen. Mondanunk sem kell, hogy az iskola évkönyvében és a közösségi oldalukon a második verziót használták, “láthatatlanná téve” Morgynt, akit nem először ér hasonló bántás. A Down-szindrómás kislány testvére nem hagyta annyiban az ügyet és – nagyon helyesen! – közkinccsé tette a szurkoló csapat első fotóját is, amin Morgyn is látható. 

Hiába volt jelen az összes lány a tanév végi fotózáson, azt a képet használták minden lehetséges helyen, amelyiken az egyikük, egész pontosan Morgyn nincs jelen. Azon a fotón, amin még a Down-szindrómás kislány is szerepel, hagyták, hogy középen foglaljon helyet, és boldogan mosolyogjon közöttük, a másik felvételt azonban már úgy készíttették, hogy arról Morgynnak nem szóltak, vagyis a háta mögött szervezték meg a fényképezést, szerintük ugyanis ő “nem mutat jól a képeken”. 

Morgyn testvérét nagyon feldühítették a történtek: egyrészt nagyon mérges a csoportra, melynek tagjai képesek voltak egy ilyen szívtelen lépésre, másrészt értetlenül áll a középiskola viselkedése előtt, elképzelni sem tudja, hogyan mehettek bele abba, hogy a Morgyn nélküli képeket publikálják mind nyomtatásban, mind az interneten. Felháborodásának egy helyi újságban, a Salt Lake Tribune-ben adott hangot, elmondta azt is, hogy 2 évvel ezelőtt is kirekesztették a testvérét a diákelnök választáson, a mostani húzásuk azonban még annál is fájdalmasabban érintette a kislányt.

Az újság munkatársai kérdőre vonták az iskola munkatársait, akik sajnálatukat fejezték ki a történtekkel kapcsolatban, és azt ígérték, minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy elsimítsák az ügyet. A jövőben jobban fognak ügyelni arra, hogy ne forduljon elő hasonló, és remélik, hogy a Morgyn lelkén ejtett sebek is begyógyulnak.