Gyerek

Egymástól is elkaphatjuk az ételfertőzést

Nem is olyan ritka az emberről emberre terjedő ételmérgezés, ahogy egy nemrégiben bekövetkezett tömeges ételfertőzés is megmutatta.
2019. Augusztus 07.
Egymástól is elkaphatjuk az ételfertőzést

Egy nemrégiben bekövetkezett tömeges ételfertőzés hívja fel a figyelmet arra, hogy nem is annyira szokatlan az embertől származó ételmérgezés – írja a tudatosvasarlo.hu. Ebben az ételmérgezésben összesen 62-en fertőződtek meg, sokan úgy, hogy nem is fogyasztottak az E.coli baktériummal fertőzött ételekből, viszont kapcsolatba kerültek azokkal, akik igen.

Az ételfertőzések hátterében baktériumok, vírusok, gombák és paraziták állhatnak. és az általuk termelt anyagcsere-termékek, toxinok okozzák a megbetegedést.

Székletfertőzés során az ételmérgezést okozó baktériumok emberről emberre is terjedhetnek. Az ételmérgezéses jellemző tünete a hasmenés.

Egy beteg úgy adhatja át az E. colit, Staphylococcust vagy Salmonellát egy a környezetében élő másik embernek, hogy nem mosta meg a kezét alaposan mosdóhasználat után. Ha valaki nem vagy nem jól mossa meg a kezét, akkor szinte bármit megfertőzhet, amit megérint.

Már egy egészen kis fertőzött felület is elég ahhoz, hogy a baktériumok átkerüljenek egyik emberről a másikra. Mindezt úgy előzhetjük meg, ha alaposan és gyakran kezet mosunk, meleg vízzel, szappannal. Használjuk az ABC-szabályt, azaz, addig mossunk kezet, ameddig elmondjuk az ábécét. Amennyiben úgy gondoljuk, hogy valamilyen fertőzésünk van, ne készítsünk másoknak ételt, ne főzzünk és érintkezzünk a konyhai felületekkel. Arra is nagyon figyeljünk, hogy alaposan mossuk ki a fertőzött ruhákat, ágyneműket. Ahhoz, hogy ne terjedjen tovább a fertőzés, alaposan töröljünk le mindent fertőtlenítővel. Használjunk környezetbarát tisztítószereket, a teafaolaj, a citrom, az ecet és a szódabikarbóna kiváló fertőtlenítő hatású.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: tudatosvasarlo.hu