Gyerek

Egyforma az ujjlenyomata az ikreknek?

Az ujjlenyomatunk teljesen egyedi, az ujjainkon található barázdákat, hurkos, örvényes vonalakat részben a genetika határozza meg. De ha van egy egypetéjű ikertestvérünk, akkor is teljesen egyediek az ujjlenyomataink?
2021. Augusztus 16.
Egyforma az ujjlenyomata az ikreknek? (Fotó: Getty Images)

Az egypetéjű ikrek egyazon, a fejlődés korai szakaszában kettéosztódó embrióból származnak. Így két olyan egyén lesznek, akik szinte ugyanazon a genetikai információn osztoznak mindkét szülő részéről – de teljes egészében nem egyező a DNS-ük -, és nagyon hasonlóan néznek ki. Annak ellenére, hogy a DNS-ük szinte azonos, az ujjlenyomata nem egyforma az egypetéjű ikreknek – írja a Live Science.

“Ugyan az egypetéjű ikrek több hasonlóságot mutatnak, mint két véletlenszerűen választott egyén, az ujjlenyomataik mégis eléggé különböző ahhoz, hogy egyedileg lehessen azonosítani őket” – idézi a portál Simona Franceset, a Sheffield Hallam Egyetem igazságügyi és ujjlenyomat szakértőjét.

Az ujjlenyomatunk egyedi, senkiével sem azonos. “Annak a valószínűsége, hogy két személy ugyanazt az ujjlenyomatot használja, 1 a 64 milliárdhoz” – magyarázta Francese, aki hozzátette, hogy a mai napig nem találtak két egyforma ujjlenyomatot.

A szakember azt is elmondta, hogy az ujjlenyomatok minden ujjunkon különbözőek, minden ujjon más a barázdák mintázata.

Mégis felmerülhet a kérdés, hogy ha az egypetéjű ikrek DNS-e majdnem teljesen megegyezik, akkor miért különbözőek az ujjlenyomataik? A szakember szerint kiderült, hogy nem a DNS az egyetlen tényező, ami befolyásolja az ujjlenyomatot, annak ellenére, hogy jelentős a szerepe a barázdák jellemzőinek meghatározásában. “Az anyaméh különböző környezeti tényezőinek is szerepe van az ujjlenyomat kialakulásában” – tette hozzá Francese.

Az ujjlenyomatok a magzat fejlődésének 13-19. hetében alakulnak ki. A magzat helyzete az anyaméhben, a tápanyagokhoz való hozzáférése, de a köldökzsinór hossza is befolyással lehet az ujjlenyomatok mintájára a szakember szerint. Az ikrek születése után pedig egyéb tényezők is megváltoztathatják az ujjlenyomataikat, mint például bőrbetegségek, hegek, égési sérülések.