Gyerek

Egyelőre nem lesz iskolabezárás

Megjelent a kormányrendelet a veszélyhelyzet részletes szabályairól. Az orvosok nem hagyhatják el az országot, az iskolákat egyelőre nem zárják be.
2020. Március 12.
Egyelőre nem lesz iskolabezárás (fotó: Getty Images)

A WHO immár világjárvánnyá nyilvánította a koronavírus-járványt, a kormány pedig veszélyhelyzetet rendelt el. A veszélyhelyzet rendkívüli intézkedéseket is jelent, a rendelet a Magyar Közlönyben jelent meg, e szerint:

  • a kormány ideiglenese visszaállítja a határellenőrzést a szlovén és az osztrák határon
  • Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából, Iránból személyszállító vonat, busz, repülő – a leszállás nélküli áthaladást kivéve – Magyarországra nem léphet be. Ebből a négy országból nem magyar állampolgár Magyarországra nem léphet be, a magyarok pedig kötelező egészségügyi vizsgálaton esnek át.
  • Akinél a koronavírus fertőzés gyanúját állapítják meg, kijelölt karanténba kerül, akinél nem, köteles 14 napra házi karanténba vonulni, magát a járványügyi megfigyelésnek alávetni. Őt a járványügyi hatóság nyilvántartásba veszi, a házi karanténra vonatkozó szabályok betartását pedig a rendőrség ellenőrzi.
  • Akinél a koronavírus-fertőzés gyanúja nem merül fel, de nincs magyarországi lakóhelye vagy tartózkodási helye, el kell hagynia az országot, vagy kijelölt karanténba kerül.
  • A hatósági házi karanténban tartózkodók ellátásáról a polgármestereknek kell gondoskodniuk.

    felsőoktatási intézményeket a hallgatók nem látogathatják

  • köznevelési intézményben azonban sem az intézményvezető, sem a jegyző, sem az Oktatási Hivatal nem rendelhet el bezárást
  • Zárt helyen 100, nem zárt helyen 500 főnél több ember részvételével tilos rendezvényt tartani. Ennek betartása a rendező, valamint a helyiséget üzemeltető felelőssége.
  • A kormány felfüggeszti a Külföldi Nyelvtanulási Programot, megtiltja a külföldi iskolai kirándulást. A már lefoglalt, külföldi iskolai kirándulást is le kell mondani.
  • Az egészségügyi dolgozók, a hivatásos, szerződéses katonák, az önkéntes tartalékos katonák, a honvédelmi alkalmazottak, a hivatásos szolgálati jogviszonyban állók és rendvédelmi igazgatási alkalmazottak, a NAV alkalmazottai, a kormánytisztviselők, Magyarország területét csak az ágazat irányításáért felelős miniszter külön engedélyével hagyhatják el.
  • A minisztériumok és a Miniszterelnöki Kormányiroda munkatársai kiküldetésre csak a miniszter, illetve a kormányfő külön engedélyével mehetnek.
  • Kiutasítják és kitoloncolják azt a külföldi állampolgárt, aki az elrendelt elkülönítési, megfigyelési, zárlati, ellenőrzési szabályokat megszegi.
  • A honvédség a veszélyhelyzettel összefüggő rendvédelmi feladatokban támogatja a rendőrséget és a katasztrófavédelmet. A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Védelem-egészségügyi Intézetei a NATO Egészségügyi Kiválósági Központtal együttműködésben intézkedési javaslatait folyamatosan megküldi a Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs vezetőjének.
  • A rendelet felhatalmazza a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert, hogy a létfontosságú infrastruktúra részét képező állami cégeknél a működőképességet garantáló különleges szabályokat alkosson, a feladat- és hatáskörrel rendelkező miniszter pedig felfüggessze a nemzetközi mobilitási programokat.

Forrás: 24.hu