Gyerek

Egy tabletes játékkal is kiszűrhető az autizmus

Az autizmus diagnózisának felállítása hosszas és nem egyszerű feladat. A skóciai Strathclyde egyetem kutatói ezért kifejlesztettek egy játékos módszert, arra, hogy már kora gyerekkorban kiszűrhetőek legyenek az autizmus jelei.
2016. Szeptember 13.

Európában és Észak-Amerikában 68 gyerekből egynél tapasztalhatóak az autizmus enyhébb vagy erősebb tünetei, de a diagnózis felállítása hosszas, költséges és nem egyszerű feladat.

A skóciai Strathclyde egyetem kutatói ezért megpróbáltak kifejleszteni egy egyszerűbb és élvezhetőbb, szó szerint játékos módszert arra, hogy már kora gyerekkorban ki lehessen szűrni az autizmus jeleit – írja a divany.hu az IFLScience nyomán.

A Scientific Reports című szaklapban megjelent tanulmány újabb bizonyítékkal szolgál arra, hogy az autizmust a motoros képességek és az időzítés zavara is jellemzi. A tanulmány szerint a gépi tanulás alapú adatelemzés az autizmus azonosítására alkalmas mérőeszközként szolgál.

A kutatók a japán Harimata cég munkatársaival együttműködve, a motoros készségek nyomon követésére egy olyan technológiát dolgoztak ki, amely játékos formában segíti a szűrést.

„Az volt a célunk, hogy egy intuitív, gyors és a gyerekek számára élvezhető, ugyanakkor kimondottan hatékony szűrőmódszert fejlesszünk ki. Az iPad alapú játékok különösen alkalmasak erre a célra, ezért két különböző tabletes játékot alakítottunk át úgy, hogy azokba a játék dinamikáját pontosan mérő, mozgásérzékelő szenzorokat építettünk be” – idézi a divany.hu Anna Anzulewicz, a Harimata cég kutatócsoportjának igazgatójának nyilatkozatát, amelyet a Science Dailynek adott.

A kutatók a már létező Sharing (megosztás) és a Creativity (kreativitás) elnevezésű játékokat úgy alakították át, hogy megfigyelhető legyen az, hogy a gyerekek hogyan, milyen gyorsan mozgatják az ujjaikat az érintésérzékeny kijelzőkön.

A játék során a nyomás erősségét, a gyorsaságot és a pontosságot mérték fel, majd az információkat egy gépi tanulási algoritmus segítségével dolgozták fel –írja a divany.hu.

“Más szóval az autizmust nem szociális, érzelmi vagy kognitív aspektus alapján azonosítjuk. A kulcsfontosságú tényező az, hogy az autista gyerekek másként mozgatják a kezüket a képernyő érintésekor és lapozáskor, valamint másként gesztikulálnak a tablettel játék közben” – magyarázta Dr. Jonathan Delafield-Butt, a tanulmány egyik szerzője.

A vizsgálatot 82 gyereken tesztelték, közülük 37 gyereknél diagnosztizáltak autizmust. A kutatók szerint 93 százalékos pontossággal szűri ki az autizmus jeleit ez az iPades elemzési módszer.

Forrás: divany.hu/babaszoba.hu