Gyerek

Down-szindrómás és ép gyerekek műveire lehet licitálni

Harmadik alkalommal kerülnek kalapács alá "A művészet integrál" program alkotásai. A műveket Down-szindrómás és ép gyerekek közösen készítették.
2013. November 15.

A “művészet integrál” program keretei között november 21-én jótékonysági aukciót szervez a Down Egyesület Budapesten. Több mint 40 alkotást bocsátanak árverésre, melyet több mint száz Down-szindrómás és ép gyermek közösen alkotott kortárs festőművészekkel. Az esemény fővédnöke Horányi János, az Ablon Alapítvány elnöke, az aukciót Winkler Nóra vezényli idén is, melyet egy különleges tárlatvezetéssel nyit meg.

Az alkotások az V. Nemzetközi Down Világnapon készültek márciusban a Vígszínház karzatán. A programot olyan kortárs festőművészek támogatják, mint Debreczeny Zoltán, ef. Zámbó István, Horváth Judit, Laár Balázs, Roskó Gábor, Szabó Ábel, Szunyoghy Viktória, Timkó Bíbor, Tóth József, és Wahorn András. A festmények a Down Egyesület javára rendezett jótékonysági aukción kerülnek kalapács alá, november 21-én a KOGART Házban. Az egyesület az árverésből befolyt adományokat a Csodavár Korai Fejlesztő Centrumba tervezett CsodaKert létrehozására fordítja.

“A Down Egyesület hároméves előkészítő munkájának köszönhetően 2011-ben megnyílt a Csodavár Korai Fejlesztő Centrum. A közel 50 millió forintos beruházás főleg magánadományokból és önkéntes munkából valósult meg. Az egyedülálló módon, többségi gyermekeket is fogadó – játszóházzal kibővített – központ hiánypótló szerepet tölt be. Éves szinten több ezer gyermeknek van szüksége korai fejlesztésre” – mondta Kisari Károly, a Down Egyesület elnöke.

“A Csodavár azoknak a szülőknek kíván segíteni a gyermeknevelésben, gyermekük képességeinek megismerésében és kibontakoztatásában, akik fontosnak tartják, hogy fogyatékkal élő vagy többségi gyermekük a lehető legharmonikusabb személyiséggé fejlődhessen. A CsodaKert egy olyan élmény és fejlesztőközpont lesz, amely ötvözi a hagyományos játszóházi labirintusokat és a német Kükelhaus által kifejlesztett szenzoros érzeteken alapuló kertet, így kiválóan kiegészíti majd a Csodavár jelenlegi, speciális, korai fejlesztésre használt eszközeit” – fűzte hozzá az egyesület elnöke.