Gyerek

DIY: így kell grízképet készíteni

Szerintem kevés gyerek van, aki nem szereti a tejbegrízt (illetve ennek helyettesített verzióit, ha tejfehérje érzékeny gyerekről van szó), a grízes tésztát. A búzadara azonban nemcsak a konyhában hasznos, leköthetjük vele a gyereket egy órácskára.

Grízes élet

Ráadásul a kicsiknek is sikerélményt okoz, mert mutatós képeket tudnak vele készíteni. A kislányom még ovis volt, amikor egy szülinapján a baráti kör gyerekeivel magképeket készítettünk, ehhez mákot, búzadarát, kukoricadarát, borsót, lencsét, lenmagot használtunk. Ez jutott eszembe, amikor egy vásári foglalkozáson színes dekorhomokkal képeket készítettünk.

DIY: így kell grízképet készíteni

Persze a kisfiam hazaérve újabb képeket akart, de homok nem volt otthon, és a termésekből is csak búzadara. Így a kép készítése helyett mást kellett kitalálni a gyerkőcnek, de elgondolkoztam, hogyan színezhetném a grízt. Mivel vízzel megdagad, a folyékony ételfestékes megoldás kizárt.

Aztán jött az ötlet, mi lenne, ha ceruzaporral színezném? Gyorsan kipróbáltam, és működött, a hegyezővel lefaragott port, a búzadarát zacskóba tettem, és jól összedörzsöltem, ráztam.

DIY: így kell grízképet készíteni

És lám, elkészült a színes gríz.

DIY: így kell grízképet készíteni

Ezzel aztán lehet képet ragasztani, a legegyszerűbb, ha kinyomtatunk egy kifestőt, majd a színezendő részt beragasztózzuk, és egy tálcában a színes darát rászórjuk. Majd kicsit rányomkodjuk, végül a felesleget leszórjuk a papírról.

DIY: így kell grízképet készíteni

A felesleget célszerű színenként külön gyűjteni.

DIY: így kell grízképet készíteni

Nagyobb magokhoz, illetve a dekorhomokhoz erősebb ragasztót célszerű használni, mert egyébként nem tapadnak meg rendesen a szemek. Ha a grízképet rögzíteni szeretnénk, használhatunk egy réteg dekupázsragasztót, vagy erős hajlakkot.

Nemcsak kész kifestőket ragaszthatunk így, készíthetünk mandalákat, vagy magunk is rajzolhatunk valamit.

Örömteli közös alkotást.

Rácz Anikó blogját itt éritek el.

Kapcsolódó cikkeink DIY témában: