Gyerek

D-vitamin: ezek a biztonságosan bevihető napi mennyiségek

A napos órák rövidülésével pótolnunk kell a szervezet D-vitamin szükségletét. Ezt többféleképpen is megtehetjük: táplálkozással vagy D-vitamin tabletta szedésével. Lássuk mekkora mennyiséget vehetünk be.
2017. Október 25.

A D-vitamin fontos szerepet játszik a test működésében, hatással van az immunrendszer működésére, az izomműködésre és a csontok felépítésére is. Testünk a D-vitamint a napfény segítségével állítja elő. Ha azonban rövidül a napfényes órák száma, akkor nem termel elegendő mennyiséget, ezért mindenképpen pótlásra van szükség.Pótolhatjuk úgy, hogy D-vitaminban gazdag ételeket eszünk, ilyen a máj, a halolaj, a tojássárgája, a tőkehalmáj. Az így bevitt D-vitaminnak kb.50-80 százaléka hasznosul.

Ősztől egészen tavaszig érdemes tabletta formájában pótolni a hiányzó D-vitamint, mert a vitamin hiányában számos tünet jelentkezhet: csecsemőknél angolkór, felnőtteknél törékeny csontok, gyermekek és felnőttek esetében is növeli a cukorbetegség kockázatát, fogékonnyá tesz a fertőzésekre.

A biztonságosan bevihető napi mennyiség felső határa így néz ki:

Csecsemőknél: 1000 NE

Gyermekek 1-6 éves korig: 2000 NE

6-18 éves korig: 4000 NE

Felnőtteknél: 4000 NE

Elhízott felnőtteknél: 4000 NE

Terheseknél: 4000 NE

Nyáron tehát a megfelelő növényi táplálékoknak és a napsugárzásnak köszönhetően nagy valószínűséggel bevisszük a szervezet számára fontos D-vitamin mennyiséget ill. segítjük annak előállításában. Az őszi-téli hónapokban azonban kevesebb szezonális növényi táplálék áll rendelkezésünkre és a napfény is kevesebb. Együnk több májat, tejterméket, halat, halolajat, tojássárgáját és pótoljuk a D-vitamint tabletta szedésével.

Kapcsolódó cikkeink:

  • A D-vitamin ezért fontos a testnek
  • Komoly következményekkel járhat a D-vitamin-hiány
  • Nem csak a kisbabáknak kell D-vitamin!
  • Forrás: gyogyhirek.hu