Gyerek

Cuki: autósmozi nyílt gyerekeknek, ahol papírkocsikban ülve nézhetik a filmeket

A szabad ég alatt mozizhatnak a gyerekek kézzel fabrikált karton autókban ülve, melyek elkészítésében szintén részt vehetnek.
2021. Július 26.

Az első moziélmény nem mindig felhőtlen a gyerekek számára, ám ebben a kifejezetten kicsiknek megálmodott autósmoziban sokkal ritkábban végződik sírással az ígéretes program, mint egy “normál” moziban. Két fiatal lány, Martina és Brenda álmodta meg ezt a különleges autósmozit, ami az olaszországi Cesenaban nyitotta meg kapuit még tavaly. Akkora siker koronázta a kezdeményezésüket, hogy nem volt kérdés: idén is bevetik a kis kartonautókat, hogy szerezzenek pár élménydús estét a gyerekeknek. 

Martina művészettörténetet tanult, Brenda pedig pedagógiát, kettejük találkozásából született ez a különleges gyerekprogram, ami jóval többet nyújt szimpla mesenézésnél a parkban. A kis papírautók a MarbreCar nevet kapták, és ahogy a kitalálóik fogalmaznak, remek eszközei annak, hogy a gyerekek játékosan tanuljanak. “Egyrészt megmutatják a gyerekeknek, hogy az ötletek, amik a fejünkben születnek, megvalósíthatók, a program során saját szemükkel láthatják, hogyan lesz egy egyszerű kartonlapból kényelmes autó. Másrészt a kreativitást is fokozza, hiszen mi csak az alapötletet adtuk hozzá, az, hogy ki milyenre formálja a saját kocsiját, kizárólag a fantáziáján múlik” – vallja Martina és Brenda, akik nem győznek betelni a gyerekek gazdag képzelőerejével.

Mindketten bíznak abban, hogy a gyerekeknek kitalált autósmozi megtanítja a kicsiknek azt is, hogy más szemmel nézzék a világot, és tovább lássanak a merev társadalmi berögződéseknél. A cél az, hogy a művészet találkozzon a neveléssel, egymásba gabalyodjon és a kicsiknek nyújtott pár órás kikapcsolódás mellett olyan értékeket is adjon, amelyeket hosszú távon tudnak majd kamatoztatni.

A parkba érkező gyerekek megkapják az autó elkészítéséhez nélkülözhetetlen kartont, az “összeszereléshez” szükséges rajzos útmutatót és néhány teljes mértékben újrahasznosított műanyagból készült filctollat. A naplemente érkezését tehát nem ölbe tett kézzel várják, hanem szorgos munkával: “Nagyszerű látni, ahogy a gyerekek keze alatt életre kelnek a kisautók, és azt, hogyan teszik teljes mértékben személyre szabottá a saját járgányaikat. Rajtuk is látjuk, mennyire élvezik, hogy az, amit létrehoznak, teljesen egyedi és megismételhetetlen! Aztán amikor leszáll az este, az autók leparkolnak a filmvászon elé és elkezdődik a mozi. A felnőttek közben piknikeznek, majd leterítik a fűbe a takaróikat és eldöntik, hogy a filmet nézik vagy inkább a csillagos eget kémlelik” – mesélik a kreatív ötletgazdák.