Gyerek

Családi pótlék utalása 2015-ben

A családi pótlékot meg lehet osztani a szülők között és indokolt esetben természetben is igényelhető. Akár így, akár egy összegben kapja egy család, a legfontosabb többnyire az időpont, amikor az összeg megérkezik.
2015. Február 05.

Már írtunk arról, hogy milyen feltételek esetén utalja a Magyar Államkincstár a családi pótlékot, illetve a nevelési ellátás és iskoláztatási támogatást. Arra is kitértünk, hogy 2015-ben a gyerekek számától függően mennyi családi pótlékkal számolhatnak a családok és az egyedülálló szülők.

Ahogy a családi pótlék összegének meghatározásában is kitérnek rá, gyakran a szülők külön-külön egyedülállóként nevelik a gyermeket. Ennek egy speciális, de egyre gyakoribb esete, amikor megosztják a felügyelet jogát. Ilyenkor van arra mód, hogy a válás mellett döntő szülők a családi pótlékot megosszák egymás között. Ennek az a feltétele, hogy jogerős bírósági döntés alapján a szülők egyenlő időszakban, felváltva gondozzák gyermeküket. Ezekben az esetben a családi pótlékra 50-50 százalékos is arányban mindkét szülő jogosult. Fontos azonban, hogy a családi pótlék megosztása iránti kérelemhez mellékelni kell a jogerős bírósági döntést.

Azt is érdemes tudni, hogy a családi pótlékot természetben is lehet igényelni. Ez azt jelenti, hogy a családi pótlék természetben folyósított összegét a Magyar Államkincstárnál megnyitott családtámogatási számlára utalja át, így az összeget nem közvetlenül az ügyfél kapja meg. Az átutalt családi pótlék összegből a gyámhivatal által erre a feladatra kijelölt eseti gondnok a jogszabályban foglalt feltételek szerint – a gyámhivatal által elfogadott pénzfelhasználási terv szerint – természetben nyújtja a gyermek után járó családi pótlékot az a szülők részére.

Praktikus és fontos információ az is, hogy nem csak a hiányzások, mulasztások miatt függeszthetik fel a családi pótlék utalását. Amennyiben a 18. életévét betöltött gyermeknek rendszeres jövedelme van, akkor kérni kell a családi pótlék utalásának szüneteltetését. A rendszeres ez esetben azt jelenti, hogy három egymást követő hónapban keletkezett jövedelem van, akkor a következő, negyediktől kell kérni a családi pótlék (esetünkben iskoláztatási támogatás) szüneteltetést.

Amíg azonban jár a családi pótlék, az összegen túl a másik legfontosabb információ az, hogy milyen napokon érkezik. 2015-ben – a Magyar Államkincstár tájékoztató jellegű adatai szerint – a következő napokon érkezik a nevelési ellátás, illetve iskoláztatási támogatás az érintettekhez:

  • 2015. február 2.
  • 2015. március 2.
  • 2015. április 1.
  • 2015. május 4.
  • 2015. június 2.
  • 2015. július 1.
  • 2015. augusztus 4.
  • 2015. szeptember 1.
  • 2015. október 1.
  • 2015. november 3.
  • 2015. december 1.

Mindezek mellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy a családi pótlékot igénylő szülőknek milyen bejelentési kötelezettségei vannak a Magyar Államkincstár felé. Ilyen többek között az, amikor a gyermek elköltözik, megszűnik a hallgatói jogviszonya, 3 hónapnál hosszabb időt tölt külföldön, vagy a szülő a továbbiakban már nem egyedülállóként neveli gyermekét, gyermekeit.