Gyerek

“Családbarát Magyarország” matricával kell ellátni a támogatott autókat

Kiderültek a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásának részletei. A támogatás 2019. július 1-jétől 2022. december 31-éig vehető igénybe.
2019. Március 14.
Három évig nem lehet eladni a támogatott autót

A Magyar Közlönyben a babaváró hitel rendelet részletei mellett találjuk a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásának elemeit szabályozó rendeletet is. A rendelet értelmében a támogatás mértéke 2 500 000 forint, de legfeljebb a megszerzés időpontjában érvényes bruttó vételár 50 százaléka lehet – írja az Index.

Legalább 7 személyes személyautóra lehet felvenni majd a támogatást azoknak, akik házasok vagy élettársi kapcsolatban élnek és legalább 3 gyerekük van, akik után még jogosultak a családi pótlékra. Beletartozik a gyerekek számába a 12. hetet már betöltött magzat, azaz két gyerek után is felvehető, ha közben az anya ismét várandós.

Az igénylőnek nem lehet köztartozása, nem lehet büntetett előéletű és rendelkeznie kell Magyarországra bejelentett lakcímmel. Jogosítvánnyal is rendelkeznie kell a szülőnek, és nem lehet eltiltva a vezetéstől.

A támogatott autókon látszódnia kell majd annak, hogy a kormány támogatásával vették meg őket, ezért “Családbarát Magyarország” logóval kell ellátni az autókat. A logó az Emberi Erőforrások Minisztériuma honlapján közzétettnek kell lennie és az autókereskedőnek kell majd ellátnia az autót az adásvételi szerződés vagy a pénzügyi lízingszerződés megkötésekor ezzel a logóval. Az EMMI-s logónak a kocsin kint kell lennie 3 évig. Ugyanennyi ideig nem szabad az autót eladni és nem is szabad átalakítani.

Ugyanígy az üzembentartói jog sem ruházható át 3 éven belül. Ha az elidegenítési tilalom időtartama letelt, valamint ha a személygépkocsit műszaki állapota miatt a közúti forgalomból véglegesen kivonták, a Kincstár a jogosultnak, illetve örökösének kérelmére kezdeményezi az elidegenítési tilalomra vonatkozó bejegyzés törlését a járműnyilvántartásból.

Ha megszegi a támogatott a szabályok valamelyikét, akkor vissza kell fizetnie az állami támogatást. Ilyen fontos szabály például, ha eladja az autóját vagy ha elválik vagy felbontja az élettársi kapcsolatot. Ha valamilyen okból vissza kell fizetni a támogatás összegét, akkor erről 15 napon belül gondoskodnia kell, de lehet kérni 12 hónapos halasztást, vagy 36 hónapos részletfizetést szociális vagy jövedelmi körülményekre hivatkozva.

A 10 milliós hitelhez hasonlóan az autóvásárlási támogatás is 2019. július 1-jétől 2022. december 31-éig vehető igénybe.

Kapcsolódó cikkeink családpolitika témában:

Forrás: Index.hu