Gyerek

Bérfeszültség a védőnőknél: akár 60 ezerrel is kevesebbet keresnek

Akár 60 ezer forinttal is kevesebbet keresnek a védőnők, mert rájuk nem a szakellátásban megállapított bértábla, hanem a közalkalmazotti vonatkozik.
2017. Április 24.

Bérfeszültség a védőnőknél: akár 60 ezerrel is kevesebbet keresnek

Szükséges lenne kiterjeszteni a védőnőkre is az egészségügyi bértábla hatályát – mondta Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke az M1 hétfő reggeli műsorában, szemlézi a napi.hu.

Csordás Ágnes azt is elmondta, hogy az alapellátásban dolgozó védőnők nem a szakellátásban dolgozók számára megállapított bértábla hatálya alá tartoznak. A védőnők bérét a közalkalmazotti jogállásról szóló törvény szerinti bértáblával számolják, nem pedig az egészségügyi szakdolgozói bértábla alapján. Ez 60 ezer forintos különbséget is jelenthet.

A védőnői bérkiegészítés az ellátottak alapján számolt, ez azonban nem vette figyelembe a munkában eltöltött időt – tette hozzá Csordás. Most azt kívánják elérni, hogy vegyék figyelembe a munkában eltöltött időt a bér megállapításánál.

Elmondta azt is, hogy a védőnők 89 százaléka önkormányzatnál vagy önkormányzati intézménynél dolgozik közalkalmazottként, és országosan körülbelül ezer körzetben kell helyettesítéssel ellátni a védőnői szolgálatot.

Kapcsolódó cikkeink:

Jelöld, ha szereted a védőnődet!

Mitől véd a védőnő?

Forrás: napi.hu