Gyerek

Az orrszárazság is gyakori tünet kezdődő Covid-fertőzésnél

Az égő, feszítő érzés az orrban a megfigyelések szerint a koronavírus-fertőzés gyanúját is felvetheti.
2021. Március 25.
Az orrszárazság is gyakori tünet kezdődő Covid-fertőzésnél (fotó: Getty Images)

Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

COVID orrtünetek

Mára már közismert, hogy a szaglás- és az ízlés elvesztése vagy csökkenése a koronavírus-fertőzés tünete lehet. Spanyol kutatók azt vizsgálták, hogy a fertőzés következtében létrejövő szaglóhám károsodás okoz-e egyéb orrtüneteket is az érintettek körében. Kutatásuk során megállapították, hogy a betegcsoport 70%-ánál jelentkezett egy vagy több orrtünet is, a “furcsa érzés az orrban” 37-szer gyakrabban, mint a kontroll csoportban.

Az orrszárazság figyelmeztető jel

Az orrtünetek közül is kiemelkedett az orrszárazság gyakorisága, ezt a betegcsoport 60%-a jelölte meg, szemben a kontrollcsoport 15%-ával. Ezenkívül a betegcsoport több mint fele azt mondta, az orrtünet ahhoz hasonlítható, mintha erős orrmosást végeztek volna.

Fontos információ a fertőzés terjedésének megállításához

A koronavírus-járvány megfékezésében a védőoltások mellett a találkozások számának csökkentésének van döntő szerepe. Különösen a még inkább fertőzőképes brit variáns – itt egy fertőzött négy embernek adja át a kórokozót, szemben a korábbi kettővel – esetében, ami jelenleg a legtöbb fertőzést és megbetegedést okozza hazánkban.A kutatók ezért arra figyelmeztetnek, ha bárki szokatlan orrtüneteket tapasztal, orrszárazság, feszítő, égő érzés jelentkezik belégzésnél az orrjáratokban, akkor gondoljon a koronavírus-fertőzés lehetőségére is. Ez a tünet a szaglás- és ízvesztés, vagy csökkenést megelőzően jelentkezhet. Ilyen esetben a szakemberek azt javasolják, hogy az érintettek kerüljék más emberekkel való találkozást, illetve PCR teszt elvégzése is javasolt.

Forrás: Fül-orr-gége Központ